Çevre Felaketi Yaşanmadan

82

 

Vali sayın Ercan Topaca’nın basın toplantısında gazetecilerin büyük bir çoğunluğu çevre konusundaki endişelerini dile getirdiler. Hemen hemen söz alıp soru soran bütün gazeteciler bölgemizde yaşanan çevre sorunları ve çevrenin korunmasıyla ilgili alınması gereken önlemler üzerinde durdular.

Gerçektende Gebze ve Kocaeli bölgesinde büyük bir çevre sorunu yaşanıyor. Hava, deniz ve diğer kirlilikler tüm önlemlere rağmen sorunların önüne geçilemiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çevre konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalara rağmen sorunlar çözülemiyor.

Gebze bölgesinin en büyük sorunu çevre kirliliği. Sahillerin işgali, Kömürcülerin çıkardığı tozlar, bacalardan çıkan hava gazları, otoyoldan geçen araçların egzoz gazları, bilinçsizce yapılan çalışmalar, Taş Ocakları ve daha buna benzer sebeplerden dolayı yaşanan çevre katliamları.

Büyük bir orman ve yeşil alan katliamı yaşanıyor. Gebze’nin 35 yılına canlı şahitlik yapan bir gazeteci ve belgeselci olarak 30 yıl önceki Gebze ile bugünkü Gebze bölgesi arasında büyük farklılıklar var. Elbette sanayileşme olacak. Sanayileşme, çarpık yerleşim ve nüfus yoğunluğunu da meydana getirecektir. Ancak, önlemler alınması gerekirdi.

Bugün Türkiye’nin in çok OSB’si bölgemizde. Ancak, bu OSB’ler organizeden çok çarpık bir şekilde sanayileşmeler meydana getiriyor, üretimden çok arsa ve arazi rantı ön palan çıkarılıyor, deyim yerindeyse vatandaştan ve devletten ucuza kapatılan arsalar üzerinde milyonlarca lira rantlar elde ediliyor.

Para hırsı yüzünden Gebze’deki çarpık sanayileşme ve nüfus artışı Gebze’yi bugünlere getirdi. Yakın bir gelecekte bugünleri de arayacağız. Çevre kirliliği yüzünden büyük cezalar yazılıyor. Hatta Vali bey, 1 Milyon lira ceza yazdıklarını açıkladı. Eski parayla 1 Trilyon lira çevreyi kirlettiği için ismi açıklanmayan bir kuruluşa ceza yazılmış.

Ceza yazmak sorunu çözmüyor. Çevre konusunda herkesin üzerine düşecek büyük görev var. Gebze bölgesi, adeta İstanbul’un hafriyat çöplüğüne döndü. Sanayi atıkları bile ormanlık alanlara bırakılıyor. İstanbul’un çöp ve hafriyatı kaçak olarak Gebze bölgesine dökülüyor. Vali sayın Topaca bu çevre katliamını önlemek için halen Kirazpınar girişine seyyar Polis karakolu kurduklarını açıkladı.

Evet vali beyin basın toplantısında hemen hemen tüm gazeteciler çevreyle ilgili sorular sordular. Gerçekten bölgemizin temel sorunlarının başında çevre geliyor. Birbirimizi suçlayarak sorunlar çözülemez. Komple çevre bilinci kampanyası başlatılarak çevreye sahip çıkmalıyız. Çevre atalarımızdan miras değil, gelecek nesilden emanet aldığımız en değerli varlık. Çevre yok olursa insanlıkta medeniyette yok olacaktır. Çevreye sahip çıkmak insanlık görevidir.