Örnek Bir Vakıf Adamı Necati Bay

87

Vakıf kültürü, vakıf medeniyeti ve vakıf adamı olmak hizmet demektir. Tarih boyu bütün hayır hizmetleri vakıflar tarafından yapılmıştır. İslam medeniyeti tarihine baktığımızda asırlar önce kurulan vakıflar halen mevcudiyetini sürdürmekte. Gebze´de Osmanlı döneminde 19 vakıf kurulmuştu. Bu vakıfların en büyüğü Çoban Mustafa Paşa vakfıdır.
Vakıf kurmayı ve vakıf adamı olması teşvik etmeliyiz. Atalarımızı ne güzel söylemiş; “Ne verirsen elinle o gider seninle”. Mal mülk sahibi olan iş adamları ve hayırseverler hayatlarında mutlaka vakıf kurmalılar. Eğitim, kültür, hayır, hasenat, sağlık ve toplumsal hizmet yaparak sosyal sorumluluklarını yerine getirmelidirler.
ÖRNEK BİR VAKIF AZAKLIOĞLU NECATİ BAY VAKFI
Cumartesi günü İstanbul’da kurulu bulunan 1968 yılından bugüne binlerce üniversite öğrencisine karşılıksız burs veren Azaklıoğlu Necati Bay vakfının aylık olarak organize ettiği konferansa konuşmacı olarak davetliydim. ‘Bilgi çağında Türkistan Coğrafyasına yolculuk’ başlığını taşıyan konferansımda Türk İslam coğrafyası ile ilgili gezi anılarımı konferansa katılan ve Bursa’dan 220 öğrenciye konuştum. Vakfın İstanbul Aksaray’daki merkezindeki konferansa, Akademisyenler ve Öğretim Üyeleri de katıldı. Necati BAY, vakfın kuruluş amacını da ilk kez bizim katıldığımız bu toplantıda, benim teklifim üzerine öğrenciler ile paylaştı. Gerçekten örnek alınacak bir vakıf. Vakfın idare merkezi Necati Bay’ın vefat eden eşi adına vefa borcunu ödemek için kurulmuş, merkez buradan yönetiliyor. Vakfın konferans salonunda ise, her gün öğleyin yemek pişiriliyor ve ücretsiz buraya gelenlere dağıtılıyor. Bu eğitim öğretim yılında 250 öğrenciye her ay 250 lira karşılıksız eğitim bursu verilmiş. Necati Bay’ın hedefi bir vakıf üniversitesi de kurmak. Necati Bay hayat hikâyesini de öğrenciler ile paylaştı. Dünyaya geldiği Bulancak ilçesindeki köyünde okul olmadığı için hep eğitim hasret çekmiş. Ben okuyamadım genç nesil okusun diye malının büyük bir kısmını bu vakfa bağışlayarak bu bursu veriyor. Gerçekten büyük hizmet, büyük vefakârlık birçok kişi ve kuruluş servetlerine servet katıp haram helal demeden insanlara zulüm ederek, kasa keselerini doldururken sayıları az da olsa Necati Bay gibi vakıf adamları gerçek anlamda hayır hizmeti yapıyorlar. Necati Bay, bizlerinde vakfın meclis üyesi olmamızı teklif etti. Bende her türlü desteği verebileceğimi, hiçbir maddi talepte bulanmadan destek vereceğimi kendisine söz verdim. Buradan tüm okurlarımı tarihi göreve çağırtıyorum. Azaklıoğlu Necati Bay Vakfını yakından tanımak için internet sitelerini sizlere veriyorum. Lütfen bu sitelere girin vakfı inceleyin ve sizlerde böyle bir vakıf kurarak gerçek anlamda sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirin.

NECATİ BAY VAKFININ KURULUŞ AMACI

Bu vakıf senedinin altında adı, künyesi ve adresi yazılı Azaklıoğlu Necati BAY ve eşi Aynur BAY tarafından Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre bir vakıf kurulmuştur.

Emanetçisi bulunduğumuz bu malları, kurduğumuz vakfa tahsis ederek; dünyanın sonuna kadar satılmadan, bağışlamadan; aşağıda belirttiğimiz gayelerin tahakkuku için bu Vakfı; mütevellilerine, yetişmelerine vesile olacağı vefalı ve hizmetlerinde bulunacağı kadir bilir insanımıza ve hamiyet sever milletimize emanet ediyoruz. Vakfın aydınlık fikriyle yetişecek; ahlaklı, faziletli ve yüksek insanlık değerlerini özümsemiş nesillerin yetişmesine hizmet ve ihtiyaçlarına yardım edilmesinden başka muradımız yoktur.

Vakfın amacını tam olarak okumak için http://www.necatibayvakfi.com/Senet.aspx linkine tıklayınız.

AZAKLIOĞLU NECATI BAY VAKFININ KURUCUSU KİMDİR?

Vakfın kurucusu Necati Bay, 1 Mart 1933 yılında Giresun’un Bulancak ilçesine bağlı Demirci Köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Bulancak’ın ileri gelenlerinden Hoca Ruşen Efendi, annesi İstanbul Fatih Medresesi Müderrislerinden Odabaşoğlu Ahmet Efendinin kızı âlime bir insan olan Emine Hanımdır.

Necati BAY, ilk tahsilini anne ve babasının himayesinde almıştır. Kuzköy’de iki sene hafızlık eğitimi aldı. Daha sonra 1950 yılında medrese tahsilini tamamlamak için İstanbul Eyüp Camisi baş imamı Hacı Said efendinin talebesi olarak devam etti. Bir süre eğitim aldıktan sonra trafik kazası geçirerek 36 gün Balat Musevi hastanesinde tedavi oldu. Sonra tahsilini yarıda bırakarak memleketine ailesinin yanına döndü.

1953 yılında ilk eşi Saadet Hanımla evlendi. Bu evlilikten iki oğlu ve iki kızı dünyaya gelmiştir. 1955 – 1957 yılları arasında vatani görevini tamamladıktan sonra memleketine dönerek ticaret hayatına atıldı. 1976 yılının sonlarında memleketinde devam ettiği ticaret hayatını İstanbul’a taşınarak, burada çeşitli ticari araçların alım satımını yaparak, başarılı bir ticaret hayatı sürdürdü. Aynı zamanda gelirinin bir kısmını ihtiyaç sahibi ve başarılı talebelere eğitim bursu olarak vermeyi ihmal etmedi.

İstanbul’da kurulan Giresun Kalkındırma Vakfının ilk kurucularından oldu. Çeşitli vakıfların ilim irfan meclislerinde bulundu. Hep özlemini çektiği; ileride bir vakıf kurarak, özellikle memleketinde başarılı olan ancak ekonomik sebeplerden dolayı okuma imkânı olmayanlara yardımcı olmaktır.

İleride kuracağı vakfının ilk temellerini Bulancak ilçesinde bulunan arazisinin üzerine öğrenci yurt binası yaparak atmıştır. Daha sonra Azaklıoğlu Necati Bay Eğitim Kültür Sosyal Yardım Vakfı’nı kurmuştur. Böylece hayalini kurumsal kimliğe büründürerek sonsuza kadar bu vakfın devam etmesi için gereken maddi varlığını vakfa tahsis etmiştir. Bu vakıf kanalı ile değişik üniversitelerin çeşitli bölümlerinde öğrenim görmekte olan, yılda ortalama 220 öğrenciye eğitim bursu vermektedir.

Evet bugün sizlere örnek alınacak bir vakfı ve vakıf adamı Necati Bay ı tanıtmaya çalıştım. 1968 yılından beri binlerce öğrenciye karşılıklı burs vermiş. Yaptığı hizmetinde kimseler tarafından da duyulmasını istemeyen bir isim. Tüm okurlarımdan Necati Bay’ı kendilerine örnek almalarını istiyor. Gerçekten anlamda bir eğitim gönüllüsü olan Vakıf adamı Necati Bay’ın ellerinden öpüyor, selam ve saygılarımı arz ediyorum.
Vakıfla ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.necatibayvakfi.com internet sayfasını inceleyin.