İnovasyon Haftası Üzerine

110

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), inovasyonun önemini anlatmak ve inovatif çalışmaları desteklemek için 6-7- 8 Aralık tarihleri arasında ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nı düzenledi. Benimde özel ilgilerimden biri olan İnovasyon konusudur. Bu konu ile ilgili 2009 yılında Bir yazı yazmıştım. http://www.kocaeliaydinlarocagi.org.tr/Yazi.aspx?ID=685  Ben de bu haftaya muhakkak katılmam gerekli deyip İstanbul Kongre merkezinin yolunu tuttum. Dünyadaki son gelişmeleri görme adına.. TİM(TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi), profesyoneller, sanayiciler, akademisyenler ve üniversite öğrencilerini bir araya getirerek, konferans, sergi ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek olması, sadece teorik değil işin mutfağını görme açısından da benim için büyük bir değerdi. Bu önemli etkinliğinin açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yapması bence bu konuya yapılacak en büyük katkılardan biri idi. İhracatçıların heyecanını konuşmalar süresince hissettim.

Türkiye’de 55 bin ihracatçının olduğunu öğrenmem beni çok umutlandırdı. “Dünya ihracatının yüzde 49’u ve sanayi üretiminin yüzde 51’i G-8 ülkelerine aittir.” Bunu bir yazımda belirtmiştim. http://www.kocaeliaydinlarocagi.org.tr/Yazi.aspx?ID=866

Yine bir yazımda da “G8 ülkelerinin dış yatırımlarının yüzde 65’i G-20 ülkelerinin diğer üye ülkelerinde gerçekleşmektedir. G-20 ülkeleri aslında dünya nüfusunu yüzde 85’ini ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 65’ini oluşturmaktadır” ifadesini kullanmıştım.http://www.kocaeliaydinlarocagi.org.tr/Yazi.aspx?ID=877

Buradan da anlaşıldığı üzere G-20 ülkeleri (Türkiye’de bunun içindedir) dünyadaki küresel ekonomik ve siyasal krizlerin çözülmesinde önemli bir yer tutar diyebiliriz. Aynı zamanda ekonomik ve sosyal gelişmeler pozitif olarak Bu G-20 ülkelerinde hissedebilir seviyede olacaktır.

Neden İnovasyon haftası. Çünkü TİM 2023 hedefini 500 milyar dolar ihracat olarak koymuş. Bu ihracat ancak ve ancak ARGE ve İnovasyonla ulaşılır.

Mevcut ihracat durumumuz 150 milyar doları aştı. “Türkiye’nin ihracatının yüzde 33’ünü düşük teknoloji ürünü, yüzde 32’sini orta teknoloji, yüzde 32’sini ise yüksek teknoloji üretimi oluşturuyor. İhracatımızın sadece yüzde 3’ü ileri teknoloji ürünü.” Eğer İleri teknoloji ürünü üretim ve ihracatının toplam ihracattaki payını artıramazsak 500 milyar doları yakalamak zorlaşıyor.

Bunun için de yeni icatlar yapmalıyız, inovatif düşünmeliyiz, inovatif girişimci sayısını artırmalıyız, sanayici, öğrenci potansiyelimizi de bu konuda harekete geçirmeliyiz.

İnovasyon ve Ar-ge faaliyetlerinin bir kültür haline getirilmesi gerekmektedir..Eğer kültür aline getirilemezse sonuç alınması zor olur.

İnovasyon Haftasında Dünyanın en büyük inovatif projelerine imza atmış kişileri getiren TİM’i kutluyorum..

Belki ilginizi çekebilir diye bilgilendirmek isterim.

Meşhur www’nin mucidi Tim Berners Lee; ( CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek dünya çapında ağ (www) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kuran)

Doktor Quantum olarak bilinen Fred Alan Wolf; (kuantum fiziği hakkında 11 kitabı bulunuyor. ABD Ulusal Bilim Kitabı Ödülü’nün sahibi)

DÜNYANIN en ünlü endüstriyel tasarım danışmanlığı firması Teague’in Tasarım Geliştirme ve Strateji Direktörü olan Heidi McBride; (Boeing Dreamliner 787 projesini yürüterek, büyük bir başarıya imza attı.)

İNOVASYON ve Girişimcilik Gurusu, İnovasyon ve Girişimcilikte ABD Ulusal Danışmanlık Konseyi Üyesi olan KennethMorse; ( Massachusetts Institute of Technology Girişimcilik Merkezi’nin yöneticilerinden)

Dijital dünya vizyonunu değiştiren kişi olarak biliniyor. Microsoft’ta inovatif stratejiler üzerine çalışan ANTON Oğuzhan Andrews; (Xbox, Zune gibi yeni nesil teknolojilerin ve çeşitli mobil aygıtların sunulmasında görev alan Andrews, aynı zamanda Microsoft Office vizyonunu geliştirmekten sorumlu inovasyon direktörü)

SCHOOL of Form ve yaratıcı yöneticilik kavramlarını hayata geçiren ve Trend Book’un yaratıcısı ZuzannaSkalska;

Nokta dönüşü yapabilen ve güneş enerjisi ve rüzgarla çalışan çevreci tekne Volitan’ı tasarlayan Designnobis’in kurucusu olan Hakan Gürsu.

İnteraktif 3 boyutlu resim sanatının yaratıcısı olan Kurt Wenner.

Endüstriyel tasarımcı Alberto Meda.

KENTLERİN inovatif mimarı olarak bilinen MassimillianoFuksas; (Varoşları ilgilendiren kentsel problemler üzerine çalışmalar yapıyor. Strazburg’daki Zenith müzikholü, Çin’deki Bao uluslararası havalimanı, Armani mağazaları, Milano ticaret fuarı ve Roma’daki yeni kongre binası imzasını attığı projelerin en bilinenleri.)

İnovasyonun sürdürülebilirliği ve yaratıcılık kültürü üzerine önde gelen düşünürlerden biri TOM Kelley;  (2011 yılında Türkiye’de yayınlanmış olan “10 İnovasyon Şifresi” kitabın yazarı)