Olimpiyat Oyunlarında Yaşanmış İlginç Olaylar

160

 

Olimpiyat oyunları etkinlikleri açısından bütün ülkeleri yakından ilgilendiren, en kapsamlı spor olayıdır.        
Ekonomik, politik, sosyal ve sportif boyutlarıyla süresi boyunca, tüm dikkatlerin odağıdır.
Tarihi boyunca bu büyük spor organizasyonu pek çok sıra dışı olaylara sahne olmuştur.

Bu olayların bazılarını özetlersek;

— 1896 (Atina) yılında ilk modern olimpiyatlar başladı. Türk güreşçi Koç Mehmet, kendi imkânlarıyla Atina’ya gitmiş, ancak kayıt koşullarını bilmediğinden müsabakaya katılamamıştır.

— 1904  St. Louis (ABD) çok uzak olduğu için ve gidiş geliş masraflarının pahalı oluşu nedeniyle katılım çok az olmuş ve dağıtılan 280 madalyanın 255 adedini Amerika Birleşik Devletleri sporcuları almıştır.

— 1908 Londra’da İngiliz kraliyet ailesinin izleyebilmesi için, maraton yarışı Windsor şatosu önünden başlatılmış. Final ipi stadyumda göğüslendiğinde, mesafe ölçülmüş ve 42.195 mt. olduğu anlaşılmıştır. Günümüzde de 42.195 metre olarak koşulan maratonun, ölçüsü böyle tespit edilmiştir.

— 1912 Stockholm’de (İsveç) şampiyonluk için güreşen iki sporcu, saatlerce mücadele etmişler, yenişememişler. Her ikisi de altın madalyayı alacaklarını umarak, maçı idare etmişler ve 9 saat boyunca güreşmişlerdir. Hakem heyeti aldığı bir kararla maçı sona erdirmiş, her iki güreşçi de ikinci ilân edilmiş ve gümüş madalya sahibi olmuşlardır.

— 1920 Anvers Belçika’da Türkiye, Almaya-Avusturya ve Bulgaristan cezalı olduğu için ( 1914-1918 Dünya Savaşı’na neden olma gerekçesiyle ) olimpiyatlara kabul edilmemişlerdir.

— 1924 Paris Fransa’da Birleşik  Amerikalı yüzücü Johnny Weissmuller 100 mt, 200 mt ve 4×100 mt yarışlarında üç altın madalya kazanınca, pisinlerin kralı seçilmiştir.

Bu başarı Hollywood’a yankılanmış ve dünyaca meşhur Tarzan filmleri çekilmiştir. Filmin başrol aktörü ise Tarzan rolündeki şampiyon yüzücü Johnny Weissmuller olmuştur.

— 1932 Los Angeles (ABD) olimpiyatlarında gerçekleşen olaylar da bir hayli enteresandır. Polonyalı Stella Walsh (Stanislawa Walasiewiczowna), Los Angeles’taki 1932 Olimpiyatları’nda 100 metrede altın madalyayı kazandı Hem de 12 saniyenin altına inen ilk kadın olarak Dünya Rekoru’nu kırmış oldu. Ancak yıllar sonra, 1980’de bir soygunun masum kurbanı olarak can verdiğinde, otopsi sonucunda erkek olduğu anlaşıldı

(Asıl adı Stanislawa Walasiewiczowna olan Polonyalı atlet (1911 doğumlu), kendisi henüz 3 aylıkken ailesinin ABD’ye göç etmesiyle kendini bu ülkede bulur. Amerika’daki adı Stella Walsh’tur. 1920 yılında atletizm kariyerine başlar ve yeteneğiyle hızla yükselir. Vatandaşlık kuralları gereği 21 yaşından önce Amerikan vatandaşı olamamaktadır. Bu ise olimpiyat madalyası neredeyse garanti büyük yeteneğin Amerikan kadın atletizm takımında yer alamayacağı anlamına gelmektedir. Bunun üzerine Amerikalılar kendiliklerinden vatandaşlık teklifinde bulunurlar. Ancak sadakat yeminine iki gün kala Stella, Polonya adına yarışacağını bildirir. Ve 11.9 saniyelik 100 mt derecesiyle dünya rekoru kırarak olimpiyat madalyasının alır).

—1936  Berlin Almanya’da, Türk güreşçi Yaşar Erkan ilk altın olimpiyat madalyasına  uzanan sporcumuz olmuştur.

1936 Berlin Olimpiyatlarında altın madalya kazanan değişik ülke sporcularının bu başarıları ve özellikle de Amerika adına yarışan siyahî atlet Jesse Owens’ın 4 adet altın madalya birden kazanması, Adolf Hitler’in Alman  ırkının en üstün ırk olduğu  iddiasının doğru olmadığının kanıtı olarak,  uzun süre karşı propaganda aracı olarak kullanılmıştır.

—1948 Londra olimpiyatlarında Türk güreşçiler 6 altın, 4 gümüş ve 1 bronz madalya almışlardır.

Ruhi Sarıalp üç adım atlamada 15,075 mt ile üçüncü olmuş ve böylece atletizmde  olimpiyat madalyası kazanan ilk Türk atleti olmuştur.

— 1952 Helsinki Finlandiya’da, Çek atlet Emil Zatopek (lâkabı Çek Lokomotifi’dir) 5000 mt ve 10000 mt koşularında altın madalya alır. Ayrıca aynı olimpiyatta yaşamında ilk kez katıldığı maraton koşusunu da birinci bitirerek altın madalya sayısını üçe çıkarır.

—1960 Roma İtalya’da Sonradan Müslüman olup (1964) Muhammed Ali adını alacak olan Cassius Marcellus Clay Jr olimpiyat şampiyonu olmuştur.

Türkiye bu oyunlarda güreş dalında 7 altın 2 gümüş madalya kazanmıştır.

İlk defa Afrikalı(Etiyopya) bir atlet olimpiyat şampiyonu olarak altın madalya elde etmiştir. Ababe Bilika yalın ayak koştuğu maratonu kazanmıştır.

—1964 Tokyo Japonya’da Ababe Bilika gene şampiyon olmuştur. Etrafını saran TV mikrofonlarına “-Beni boşverin…İyi bir iş yapmak istiyorsanız, benim yerime ülkemde açlıktan ölen, ilaçsızlıktan kıvranan halkımın ihtiyaçlarını tüm dünyaya duyurun!” dedi.

Bu sözler görülmemiş bir etki yarattı. Etiyopya’ya yardım başladı.

—1968 Mexico City  Meksika’da 200 mt yarışında 1. ve 2. olan ABD’li siyahî atletler, madalya töreninde siyah eldivenli ellerini havaya kaldırarak ABD’ndeki ırkçılık hareketlerini protesto ederler.

—1972 Münih olimpiyatları ( Almanya ) trajik bir olayla hafızalara kazınmıştır. Filistinli gerillalar, İsrail kampını basmışlar ilk anda ve takip eden süreçte İsrail olimpiyat takımının 11 üyesini öldürmüşlerdir.

—1976  Montreal Kanada’da, Romanyalı jimnastikçi Nadia Elena Comaneci , 14 yaşında katıldığı yarışmalarda bütün jüri üyelerinden 10 tam puan alarak altın madalyalar kazanmıştır. Bu rekor günümüzde de geçerlidir.

—1980 Moskova (eski SSCB) olimpiyatları Rusya’nın Afganistan’ı işgal edişini protesto için ABD ve 66 ülke tarafından boykot edildi.

—1984 Los Angeles (ABD) olimpiyatlarına Romanya hariç Rusya (eski SSCB) ve diğer doğu blok ülkeleri, 1980 olimpiyatlarına misilleme olarak  katılmadılar.

—1996 Atlanta (ABD) olimpiyatlarında, Naim Süleymanoğlu ve Hamza Yerlikaya üçüncü defa olimpiyat şampiyonu olma başarısını gösterdiler.

Hamza Yerlikaya bütün güreşlerini, rakiplerine hiç puan vermeden kazanarak erişilmesi güç bir  rekorla  şampiyon oldu.