Hünkar Çayırı’nı Nasıl Tanıtabiliriz?

92

Geçen hafta Gebze Belediye Başkanı Sayın Adnan Köşker’in Hünkar Çayırı’ndaki basın toplantısına katıldım. Hafif sisli bir hava ilkbaharın biraz soğuk esintisi tarihi çeşmenin hüznü ve belediye tarafından kurulan temsili Fatih Otağı’nın ihtişamı namazgah, köprü, Fatih anıtı ve Fatih çayırındaki envai çeşit çiçek, tarihi sergi ve çınar ağaçlarının altındaki kahvaltı masasında çayımı yudumlarken tarihin derinliklerine doğru yolculuğa çıktım. 
531 yıl önce çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han’ın edebiyata yürüdüğü mekan yıllarca unutulup kaderine terk edildikten sonra son 3 senedir anılan vefa borcumuzu ödemeye çalıştığımız büyük Fatih. Fatih’in vefat ettiği alanı bugünlere nasıl geldiğini son 20 yıldır rantçılar tarafından bölgenin nasıl ele geçirilmek istendiğinin canlı şahidi olarak bu alana nasıl sahip çıkılabilir sorusunu zihnimde cevaplarken diğer taraftan çayımı yudumluyor tarihi çeşmenin ihtişamını seyrediyordum. 
Belediye başkanı Sayın Köşker gerçekten önemli bir karar alarak son 3 yıldır Fatih’i anıyor. Önümüzdeki yıl daha geniş çaplı anmak için tıpkı Kosova’daki gibi Fatih’in temsili bir makam türbesini inşa edeceğini gıyab-i cenaze namazı kılınacağını tüm Türkiye çapına bu alanı duyuracaklarının müjdesini veriyordu. 
FATİH OTAĞINI ÖNCE GEBZE VE KOCAELİ BÖLGESİNE TANITMALIYIZ
Bugün Fatih Otağını Gebze ve Kocaeli bölgesinde görmeyen pek çok insan var. AK Parti İl Başkanı Sayın Mahmut Civelek, Devr-i Alem Belgesel program çekimlerimizde de açıkladığı gibi ilk kez otağı gördüğünü ve otağa sahip çıkmak için elinden geleni yapacağını ve tarih bilinci seferberliği başlatacağını söylüyordu. Sayın başkana gerçekten müteşekkürüz. Bugün Kocaeli’de etkili ve yetkili yerde birçok görev yapan insan, gazeteci, kültür adamı ve siyaset adamının Fatih’in Otağı’na gelmediğini biliyorum. Merak ediyorum acaba Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Karaosmanoğlu Otağa geldi mi gelmedi mi? Ben gelmediğini biliyorum yanlışım varsa düzeltsinler. Öncelikle Gebze ve Kocaeli bölgesine Fatih’in Otağı’nı tanıtmalıyız. Yurt dışından gelen turistlerin buraya dikkatini çekmeliyiz. Hünkar Çayırı’nın Fatih’e yaraşır hale getirmeliyiz. 
FATİH OTAĞI’NA NELER YAPILABİLİR?
Bir tarih ve kültür mirası olan Hünkar Çayırı ve Fatih’in Otağı’nın bulunduğu bölge rantçıların, çıkarcıların, vurgun ve talancıların hedef tahtası olmasından kurtarmalıyız. Başta Karadeniz Holding ve Çayırova Cam’ın iştiraki İş Bankası tarafından bölgeye yapılmak istenen limanları engellemeliyiz ve bu bölgede imar tadilatı yapılarak fuar alanı gösterilerek imara açılan bu alanı kültür ve turizm alanı ilan ederek bu bölgeyi halkın gezip görebileceği bir Fatih Kültür Parkı ve açık hava müzesi haline getirmeliyiz. Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü’ne tahsis edilen Çayırova Ziraat Ormanlığı vakit geçirilmeden düzenlenip Fatih Hünkar Çayırı mesire alanı haline getirilerek halka açmalıyız. Ziraat Okulu sahasında yüzlerce çeşit bitki çiçek, meyve ve ağaç türü tek tek tespit edilerek yeşile ve çevreye önem veren Fatih’in adına yaraşır, Fatih bitki ve ağaç müzesi haline getirmeliyiz.