Eskihisar’ın önemi ve ödül töreni

91

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen “Değişen Gebze ” konulu yarışmasının ödül  törenleri yapıldı. Ödül töreninin Eskihisar’da olması çok anlamlı. Eskihisar,  Türk Belgeselciliğin öncülerinden biri olan çizdiği resimlerle Türk resim sanatının dünyaya tanıtan, müzeciliğimizin kurucusu Osman Hamdi Bey’in resimlerini çizdiği evi ve mezarının olduğu yer.
Eskihisar, sadece Gebze ve Kocaeli için değil, Türkiye için çok önemli. Türk resim sanatı ve Türk müzeciliğinin Eskihisar’da yapılacak uluslararası etkinliklerle tüm dünyaya tanıtabiliriz. Üzülerek söylemek gerekirse bugüne kadar ne Kültür Bakanlığı ve ne de bölgemizdeki kurumlar bu konuda hiçbir etkinlik yapmadı. UNESCO 2010 yılını Osman Hamdi Bey yılı ilan etti. Ölümünün 100. Yıldönümü dünya çapında anıldı ama Eskihisar’da Osman Hamdi Bey’i mezarı başında sadece Gebze Gazetesi ve Devri Âlem Belgesel Program yapımı ekibi olarak biz andık.
Mimar Sinan Üniversitesi ise Müzede göstermelik bir tören yaparak çekip gittiler. Eskihisar sadece Osman Hamdi ile değil binlerce yıllık tarihi kalesi, ünlü Kartacalı Komutan Anibal’in tutsak olduğu yer olarak da biliniyor. Eskihisar’da Anibal’la ilgili çekilecek bir sinema filmi Eskihisar’ı dünya çapında bir marka, kültür merkezi yapabilir. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Eskihisar’da düzenlenen bu etkinlik yukarıda saydığım nedenlerden dolayı çok anlamlı ve önemli.  Buradan Kocaeli Valisi Sayın Ercan Topaca ve Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu, Kültür Müdürü ve diğer yetkilileri çağrıda bulunmak istiyorum. Eskihisar ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde kültürel etkinlikler yapılabilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır. Eskihisar’ı dünya çapında tanınacak Kocaeli ve Gebze bölgesini tarih, kültür ve sanatta merkezi konu getirilmelidir.
ESKİHİSAR BELGESEL SİNEMA FESTİVALİ
Biz her şeyi devletten bekliyoruz veya birileri yapsın biz sonra bakarız diyoruz. Aslında yapacağımız çok şey var. Bizlerde birey olarak çok önemli şeyler yapabiliriz. Deyim yerindeyse ” herkes evinin önünü süpürse çöpçüye ihtiyaç kalmazmış!”  Herkes üzerine düşen görevi yapsa çok önemli hizmetler gerçekleşmiş olur.
Bu bakımdan bu düşüncelerle yıllardan beri hayalini kurup planını yaptığım, “Eskihisar Belgesel Sinema Filmleri yarışması” düzenlemek için harekete geçtim. Kültür Bakanlığına bu konuda  proje vermek istiyorum. Öncelikle bu projeye Kültür Bakanlığı sahip çıkmalıdır. Adana’da Altın koza Film yarışması Antalya’da Altın Portakal Film yarışması, Bursa ve Safranbolu Belgesel Film yarışmaları bizler gibi birkaç gazetecinin öncülüğünde başlamıştı.
Ben inanıyorum ki başlatacağımız bu çalışma çok büyük destek görecek Eskihisar Belgesel Sinema Filmler yarışması gelecekte uluslararası boyutta ün kazanacak ve dünya çapında belgesel sinema filmleri bu yarışmaya katılacaktır. Hiç bir destek görmesem de kendi çapımda bu çalışmayı bu yıl başlatma kararı aldım. Sonuna kadar da takip edeceğim.
GAZETECİLER ÖDÜL TÖRENİ
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Belediyenin düzenlediği haber ve fotoğraf yarışması bir ilk olması açısından önemli. Bugüne kadar böyle bir yarışma düzenlenmedi. Keşke daha önceki belediye başkanları da bu tür yarışmalar düzenleyebilseydi. Eksiği ve fazlası ile böyle bir yarışma düzenlediği için ve böyle bir ilki gerçekleştirdiği için Sayın Belediye Başkanı Adnan Köşker’e teşekkür etmek istiyorum. İlkler önemlidir. Gelecekte diğer belediye başkanları ve meslek odası başkanları da yarışmalar düzenler. Örneğin Gebze Ticaret Odası Başkanı Sayın Nail Çiler’den 2011 yılı ile ilgili Gebze, Dilovası, Darıca ve Çayırova bölgesindeki gazeteci, radyocu ve televizyoncu arkadaşlarımızın katılacağı bir yarışma düzenlemesini istiyor ve bekliyorum.
Ödül töreninde bana da söz verildi. Konuşmamda vefanın önemini vurgulayarak, bu gecede sadece bugünkü gazetecilerin değil Türk Basın Tarihinin ilk gazetecisi ve belgeselcisi Evliya Çelebi’yi, ilk kültür ve sanat belgeselcisi Osman Hamdi’yi, Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası Kocaeli basınını, Gebze Basın Tarihi’nin ilk gazetesini 1951 yılında Gebze’nin Sesi Gazetesini kuran Emin Polat’ı, Hayri Macar, Ragıp Demirkol ve Şükrü Yüksel gibi gazetecileri de anarak vefa borcumuzu ödediğimizi dile getirdim.
Ödül töreninin benim için ayrı bir anlamı var.  Gebze Gazetesi ve Devri Âlem Programının öne çıkmayan isimsiz kahramanı Emre Kahraman’ın fotoğraf dalında örül alması beni gerçekten duygulandırdı. Bugün bir çok TV’de beğeni ile izlenen Devri Alem programlarının kamera görüntüleri ve fotoğraf çekimini Emre yaptı.  Daha 14 yaşında kendisiyle Aralık ayında 3 metrelik karda Sarıkamış Allahu Ekber dağlarında Sarıkamış belgeselini çektik. Gazetemiz muhabirlerinden Ömür Kavran’ın 2 ödül birden alması ise mutluluğumuza mutluluk kattı. Emre ve Ömür’ün şahsında ödül alan tüm gazeteci arkadaşlarımı kutluyor, başarılar diliyorum.