2012 Kent Kültür Bilinci yılı ilan edilmeli

95

İstanbul’dan sonra  Türkiye’nin   ekonomik açıdan en büyük  ili olan ilimiz Kocaeli, göçlerle oluşan bir kent olduğu için ne yazık ki kentlilik bilincine sahip değil. Sık sık bu köşeden de dile getirdiğimiz gibi kimse Kocaeli kent kültürüne ve kent bilincine sahip değil. Kocaeli’de bu bilincin oluşması için 2012 yılı milat olarak görmeli ve bu yılı iyi değerlendirmeliyiz. 2012 yılı kent kültür bilinci yılın ilan edilmeli ve yıllardır oluşmayan kentlilik bilincinin ilk tohumları bu yıl atılmalı.
2012 yılının Kocaeli’nde etkili v kent kültür bilinci yılı ilan edilmesi için Kaymakamlık, belediyeler ve sivil toplum örgütlerine büyük görev düşmektedir. Belediyelerimiz kültürel etkinliklerde  Kocaeli ve ilçelerin tarih ve kültürel değerlerine daha fazla önem vermesi gerekmektedir.  
Vali Ercan Topaca kültüre önem veren bir vali. Kocaeli ilk defa kültüre bu kadar önem veren bir Valiye sahip oldu. Vali bey geçtiğimiz haftalarda çıktığı TRT Anadolu kanalında insanları Kocaeli’yi gezip görmeye çağırmış ve kültürel değerlerimizi canlı yayınla tüm Türkiye’ye anlatmıştı. Kocaeli’yi sadece sanayiyle değil, kültürle de anlatan Topaca, Şubat ayında yapılacak Emitt Fuarı içinde ilimiz için geniş bir yer ayırttı. Geçtiğimiz yıl yapılan fuarda belediyelerimiz de yerini almıştı. Bu yıl da yapılacak Fuarda Kocaeli Valiliği yine geniş bir stand ayırdı ve ilçe belediyelerimiz de bu fuarda yerini alarak yine ilimizi ve bölgemizi tanıtma fırsatı bulacaklar.
Vali beye yaptığı bu girişimler ve çalışmalar için teşekkür ediyor ve Kent Kültür bilincinin daha da yayılması için organize bir çalışma bekliyoruz. Kocaeli’de kentlilik bilincinin oluşmasının temelleri okullarda başlar. Bu yüzler okullarımıza Kocaeli’yi tanıtma dersleri koymalıyız. Okullarda yapılan seçmeli derslere veya rehberlik derslerine Kocaeli’yi tanıyalım dersi konulabilir ve başta çocuklarımız, öğrencilerimiz olmak üzere tüm toplum bu konuda bir bilince sahip olabilir. Bu konuda başta kaymakamlıklara ve Milli Eğitim Müdürlükleri’ne olmak üzere okullarımıza direktif verilebilir. Zira yaşadığımız kenti tanımadan tam anlamıyla kültür bilincine sahip olmamız mümkün değil. Ne yazık ki 1.5 milyon kişinin yaşadığı ilimizde insanlarımız yaşadıkları coğrafyayı yakından tanımıyorlar. Kocaeli’nin doğusunda ki batısından habersiz, batısında ki doğusundan habersiz ve ilçelerimiz birbirinden kopuk.
ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMAYALIM
1. Dünya ve kurtuluş  savaşlarında ilimizin verdiği şehit, gazi ve  esirlerle ilgili uzun süredir araştırmalar yapmaktayız. Milli Savunma Bakanlığı  resmi belgelerine göre  Kocaeli İli’nin 1. Dünya savaşında  1377 şehit verdiği bilinmekte. Terörle Mücadele ve Kore Şehitleriyle bu sayı daha da artıyor.
22 Aralık ve 18 Mart’ta şehitlerimiz anılacaktır. Valilik, Kaymakamlıklar ve Belediyelerimizin yapacağı şehitleri anma  toplantılarında Kocaeli bölgesindeki şehitlerin de dikkate alınması istiyoruz. Belediyelerin yapacağı  kültürel  çalışmalarda Kocaeli  İl ve İlçelerimizin  yerel kültür değerlerinin ön plana çıkarılması  Kocaeli’nde kent kültür  bilinci oluşmasına  önemli  katkı sağlayacaktır. Bu konuda belediyelerimize her türlü  bilgi ve belge desteği  verebiliriz.
Valiliğimizden  2012 yılının  “Kocaeli’nde Kentlilik ve Kent Kültür Bilinci Yılı ”  ilan ederek  ilimizde kent kültür bilinci  oluşmasına  imkan sağlayacak kültürel çalışmalar yapılması  konusunda  kaymakamlık ve belediyelerimizin özel çalışmalar yapılması için gerekli  çalışmalarını yapılması konusunda valiliğimizden  ilgi ve destek bekliyoruz.
VALİLİK VE  BELEDİYELER  ŞEHİTLERİMİZ İÇİN NE YAPABİLİR?
22 Aralık Sarıkamış harekatı ile 18 Mart Çanakkale  zaferlerinin   yıl dönümleri için hazırlıklar yapılıyor. Bu vatanda yaşamayı canları ve kanlarına borçlu olduğumuz aziz şehitlerimiz için  Başta Valilik ve   Kocaeli  Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere  tüm kurumlar  kalıcı  eserler yapabilir.  Şehitlerimiz  için sadece  yılın bir gününde nutuklar atılıp  demeçler verme yerine   şehitlerimiz yıl  boyu   hatırlanabilirdi. .İl ve ilçelerimizdeki  bir okula  ” Şehitler  Okulu ”  adını verip bu okulumuzun  kütüphanesine  il ve ilçelerimizden  Çanakkale, Kurtuluş savaşlarında  şehit olan askerlerin listesi yazılabilir.