Gebze’nin kültür ve turizm değerleri ile ilgili yazılar yazmaya devam ediyorum. Çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul’un fethi için Kocaeli ve Gebze’nin çok ayrı bir yeri ve önemi var.
İSTANBUL LOBİSİ GÖZ DİKTİ
Hünkar Çayırı’na İstanbul lobisi göz dikti. Ele geçirmek için büyük mücadele veriyorlar. Hünkar Çayırı, Köy Hizmetlerinden, Devlet Malzeme Ofisi’ne devredildi. Devlet Malzeme Ofisi buraya satmak istiyor, burayla ilgili gelişmeler enteresan boyutlarda. Devlet Malzeme Ofisi’nin burayı konutlaştırmaya çalıştığı iddia ediliyor. Gebze’yi ve Kocaeli’yi devre dışı bırakarak buralar ele geçirilmeye çalışılıyor. Ayrıca hemen TOE fabrikasının bulunduğu yere büyük bir holding liman yapmak girişiminde bulunuyor. Burada Askeriye Hünkar çayırının kenarına hafriyat dökerek buraya işgal etmiş durumda. Bu bölge mutlak korunmalı ve Fatih Parkı yapılması için önemli çalışma yapılması gerekiyor. Fatih Sultan Mehmet’in otağının bulunduğu Hünkar çayırını gösteren bir tabelanın bulunmayışı da gerçekten çok üzücü. Yetkileri bu noktada göreve davet ediyoruz İstanbul lobisi buraları ele geçirmeden gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Buraları peşkeş çekmemeliyiz. Büyük bir tehdit ve tehlike altında FATİH’E VEFASIZLIK HAD SAFHADA.
Gebze Belediyesi tarafından 2010 yılında Fatih ilk kez anılmıştı burada. Bu sene daha geniş çaplı anılması için başta Kocaeli Valisi Ercan Topaca’ya büyük görev düşüyor. Vali Topaca geldiğinde buraya sahip çıkacağını açıklamıştı. Geleli yıllar olmasına rağmen Vali Topaca’nın burayla ilgili ciddi bir proje geliştirememiş olması üzücü. Beklentiler hala devam ediyor. Vali’den buraya sahip çıkmasını bekliyoruz.
* İstanbul’un fethi Kocaeli’nden başlar.
Tarihçi Kemal Paşazade, Sultan II. Murad’ın Gelibolu karşısına geldiğinde orada düşman gemilerini Boğazı tutmuş olduğunu görünce, Kocaeli üzerinden hareket etmeye karar vermiş. Paşalardan Kara Rahman oğlu Hamza beyin Kocaeli halkı ve çevresini gazaya çağırmış. Büyük bir donanma oluşturularak Gelibolu ağzındaki Haçlı donanmasını dağıtılmış.
Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u fethi yolunda Kocaeli’yi bir köprü olarak kullanmış. Edirne’ye bir an önce erişmek mecburiyeti altında Sultan Mehmet hızla Bursa’ya geldiği zaman, Aşık Paşazade ve Neşri’deki önemli bir kayda göre; “Diledi kim Gelibolu’dan geçip Edirne’ye gide, eyittiler: devletlu Sultanum şimdiki halde Gelibolu boğazını Haçlı gemileri gelip bağlamıştır. Hünkarı alıp Kocaeli’ne, İstanbul’un üstün yanındaki Akçahisar’a getirdiler; babası geçtiği yerden geçip Akçahisar’ın karşısına kondu” Venedikliler Çanakkale Boğazını kapatmışlardı yani Gelibolu’ya geçmek mümkün değildi. Çünkü o sıralar savaşacak kuvvette bir Osmanlı donanması yoktu. Fatih Kocaeli’den İzmit yolu ile İstanbul Boğazına varacaktı.
* Fatih, Rumeli Hisarının yapımını İzmitlilere verdi.
İstanbul’un fethi hazırlıkları esnasında Fatih, Rumeli Hisarı’nın yapımını İzmitlilere vermiş ve Mimar Muslihiddin tarafından sürdürülen bu inşaat sırasında, dağlar arasından İstanbul’a bir de şose yol yapılarak bütün işler iki ay gibi kısa bir sürede bitirilmiş. İnşaatta kullanılan kereste Kocaeli ve çevresinden getirildi. Ayrıca fetihte kullanılmak üzere donanma için Kocaeli ve Bursa’dan 30 bin Forsa küreği yaptırıldı.
Fatih, denizciliğe önem verilmesi gerektiğinin farkında idi. Bu nedenle Gelibolu, İzmit ve İstanbul kıyılarında donanma inşasına ve iyi gemici yetiştirilmesine özen gösterdi. Kocaeli’ye verilen bu önem, Osmanlı Devletinde ilk tersanenin İzmit Körfezi Karamüsrsel’de yapılmasına neden oldu.
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinden sonra Kocaeli ve ilçeleriyle yakın ilgilendi. Özellikle fetihten hemen sonra Gebze’yi bayındır hale getirmek suretiyle Kocaeli Sancağına bağlı, zamanın ölçülerine göre 150 akçelik bir ilçe seviyesine getirdi.
* Fatih, 3 Mayıs 1481 Perşembe günü 50 yaşında Gebze’de vefat etti
Fatih Sultan Mehmet, 27 Nisan 1481 Cuma günü, İtalya üzerine yapılacak bir sefer için 300 bin kişilik bir ordu ile Üsküdar’dan İzmit’e doğru yola çıktığında, Gebze Çayırova yakınlarındaki Hünkar Çayırı’nda mola vermek üzere Otağını kurdurdu. Ancak bu sırada hastalığı artan Fatih, 3 Mayıs 1481 Perşembe günü 50 yaşında burada hayata gözlerini yumar. Daha sonra Fatih’in anısını yaşatmak amacıyla Sadrazam İbrahim Paşa 1659 yılında bir çeşme yaptırdı. Çeşmenin arkası namazgahtır. Hünkar Çayırında bulunan bu tarihi köprü ordunun geçişini sağlamak amacıyla yapılmış.
Evet Gebze’nin değerlerini bir bir ortaya çıkartmalıyız. İstanbul ve İzmit’in külfetini çeken Gebze bu iki önemli ilin nimetlerinden de yararlanması için çalışmalar yapmalıyız.
Sanayi Merkezi olarak tanınan Gebze’yi , kültür,turizm, teknoloji ve bilim merkezi olduğunu da dünyaya tanıtmalıyız.