Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milletvekillerimizin dikkatine

96

Gerek bir çok tv kanalında yayınlanan Devr-i alem belgesel tv programı ve gerekse gazetemizde yazdığımız haberleri sonuna kadar takip edip sonuçlandırmayı bir görev bilmekteyiz.
Belgesel çekimleri ve haberlerimizi yerinde araştırıp tarihe not düşmekte ve zamana noterlik yapmaktayız. Bu çerçevede  yaptığımız araştırmaları bir belge olarak gelecek kuşaklara aktarırken yetkililerin de dikkatine sunarak çözümüne katkı sağlıyoruz..
Hafta sonu gazetemizi ziyaret eden Ak Parti Kocaeli milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Araştırma Komisyonu üyesi Zeki Aygün bey ile yaptığımız görüşmede  kendisi bizden yazılı bilgi istedi.
Ayrıca Dilovası OSB’nin iftar yemeğine katılan  Kocaeli Valisi Ercan Topaca’da konuyla ilgili yazılı bilgi notu istemişti. İstenilen bilgi notlarının özetini bu gün sizlerle bu köşede   paylaşırken, Bu bilgileri Cumhurbaşkanı sayın Abdullah Gül ve Başbakan sayın Tayip Erdoğan’a da bildirmeyi bir görev kabul ettik.
* Köylerin Sorunları ve Çözüm Önerileri
1. Kocaeli bölgesi ve Köylerde 500 yıllık tarihi mezarlıklar çok perişan, sahipsiz ve definecilerin işgalinde. Tarihi mezarlıklar tespit edilip, Valilik, Özel İdare, Orman Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi tarafından temizletilerek sahip çıkılıp, Jandarma’da definecileri  sıkı takip edebilir.
2.  Kocaeli Köylerinde yaşayan  koyun sürüleri sahipleri bazı Organize sanayi bölgeleri, taş ocakları ve bazı resmi ve özel kurumların  baskısı altında bulunmakta. Devlet ve hükümet  hayvancılığı  teşvik ederken Kocaeli ve Gebze bölgesi köylerinde hayvancılığın yok alması önlenmeli ve Koyun sürüsü sahipleri teşvik edilmeli.
3. Kocaeli ve Gebze bölgesinde başta Koyun sürüsü sahipleri olmak üzere köylülerin çeşitli  nedenlerle Orman idaresinin mahkemeye vermesi ile köylüler büyük sıkıntı içinde. Valilik olarak orman idaresi ile bir çalışma yapılıp köylerde mera bölgeleri ihdas edilerek koyun  sürüleri  sahiplerine sahip çıkılarak hayvancılık ve köylülerin desteklenip yaşatılması için  özel bir çalışma yapılmalı.

* Kocaeli’de Yörük Kültürü Yaşatılmalı.
4. Gebze Sığırlık merasında  600 yıldan beri Yörükler çadırlarda hayvancılık yapmaktadır.  Yakın bir geçmişte Sığırlık merasında 60 yörük çadırı bulunmaktaydı. Sığırlık merasında bugün sadece 10 yürük çadır kalmış. Yörükler bu bölgeden çam fidan dikimi yapacağı için Orman Müdürlüğü tarafından çıkartılmak isteniyor. Bu tarihi yörük Kültürü sığırlık   bölgesinde yaşatılmalı. Sığırlık merasında çadırlarda hayvancılık yapan yörükler  tarih ve kültür mirası olarak Devlet tarafından koruma altına alınıp yaşatılmalı.. 
*Köy kültürü yaşatılıp gençlere sevdirilmeli.
5. Manav köyleri ve Manav kültürünü araştırmak için 700 yıl önce kurulan, İzmit, Kandıra, Derince, Körfez, Dilovası, Gebze’deki  Manav köylerinde bilimsel araştırma yapılmalı. Köy hayatı yeniden canlandırılıp  köy kültürü yaşatılmalı. Şehir merkezlerinde okuyan İlköğretim okulu öğrencilerine köy hayatını öğretmek ve sevdirmek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü  tarafından köy gezileri düzenlenmeli. Köylerdeki tarihi eserler, konaklar, çınar ağaçları, çeşme ve tarihi değere sahip eşyalar koruma altına alınmalı. 
Evet sonuç olarak biz gazeteci ve televizyon belgeselcilik görevimizi yerine getirdik. Bundan sonra bu sorunların çözümü için ilgili ve yetkililerden cevap bekleyeceğiz. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milletvekillerinden alacağımız cevabı Sizlere bu köşede paylaşacağız.