Dilovası’nın Kentleşme SüreciDilovası’nın Kentleşme Süreci

81

Dilovası Kent Konseyinin kurulduğu haberi gazetemizde dün yayınlandı. Kent Konseyi haberini okuyunca Dilovası’nın 35 yıllık geçmişine canlı şahitlik yapan bir gazeteci olarak duygulandım. Dilovası’nın 35 yılda nereden nereye geldiğini, 35 yıl önce mahalle bile olmayan, sadece bir kaç ev ve fabrikadan ibaret olan Dilovası bugün on binlerce nüfusun yüzlerce sanayi kuruluşu 5 OSB bölgesiyle Türkiye’nin en önemli ilçesi konumuna geldi.

Dilovası’nın kentleşme süreci bir anlamda Türkiye Cumhuriyetinin de nasıl gelişip büyüdüğünü göstermesi bakımından önemli. Geçmişte bölge Diliskelesi, İzocam, NASAS olarak adlandırılıyordu. Daha sonra Aşağı Çerkeşli Mahallesi oldu. Köy haline geldi. Çerkeşli ve Muallim köylerin birleşmesiyle Belde belediyesi kuruldu. 2008 yılında da Kocaeli’nin 12 ilçesinden birisi haline getirildi.

Dilovası baş döndürücü hızla gelişip büyüdü. Dilovası’nın ekonomik ve sanayi potansiyelinden çok çevre kirliliği ile anılır oldu. Aslında bu durum hızlı büyümenin bir sonucuydu. Dilovası’nda sadece sanayi değil; çarpık kentleşme, devlet yönetimin yıllarca buraya ilgisizliği ve en önemlisi yıllar önce Aktüel dergisinin yazdığı gibi bölgenin ranta dayalı bir mafya üstü olmasından kaynaklanıyor.

Hiç unutmuyorum, Dilovası jandarmadan polise devredilememiş yıllarca bunun mücadelesi verilmiş. Yıllar sonra jandarma bölgeyi polise devretmişti. Her gün on binlerce kamyon, onlarca büyük tonajlı gemilerin yük boşaltıp indirdiği Dilovası Üniversitelerimiz için bilimsel araştırmalara konu olmalı. Üniversiteler ve akademisyenler, Dilovası’nı sadece sanayi ve çevre kirliliği açısından değil, her bakımdan bilimsel incelemeye almalı.

Gebze’den yakın komşum olan ve yaşı 90’a merdiven dayamış Feyzi Aysal’ın kendisiyle geçen gün Dilovası’nı gezdim. Gençlik yıllarımda 1943’de meydana gelen bir sel felaketini bize anlattı. Burada bağlarının olduğunu ve muhtemel Ağustos ayında yaşanan sel felaketinde bağda çalışan 15 kişinin sel sularında boğulup öldüğünü, bugünkü belediye binasına kalan bölümün su altında kaldığını bize anlattı ve bununda belgeselini canlı şahidi olarak çektik.

1970 yıllarında da bölge büyük bir sel felaketi yaşamıştı. Kimyasal dolu variller ve tanklar, İzmit Körfezine sürüklenmişti. Artık Dilovası’nda Kent Konseyi kuruldu. Kent konseyinin birinci görevi Dilovası’nda kentleşme sürecini araştırmak ve Dilovası’nı geleceğin sanayi merkezi alanına getirmektir. Bu noktada Kent Konseyine büyük görev düşüyor. Yeni kurulan Kent Konseyine hayırlı olsun diliyoruz. 

Toplantıdan Mesajlar

Konseyin ilk toplantısı Dilovası ile ilgili önemli mesajların çıktığı bir toplantı oldu. Konsey toplantısında söz alan Dilovası sanayisinin önemli ismi ve konseyin yürütme kurulu başkanı Süheyl Erboz, “Dilovası Kent Konseyi Dilovası’na çok şey katacaktır. Bizim de bu gelişime bir katkımız olursa çok mutlu oluruz. Umarım el ele verip güzel işler başarırız” diyerek iyi niyet temennilerini sundu.

Genel Sekreter Yılmaz İnce’de, “Dilovası’ndaki tüm kurumları bir araya getiren, farklı düşünce ve çalışma içindeki dernekleri bir araya toplayan ve bu birlikteliğe sanayiciyi de dahil edip bir ortak çatı altında toplamak Dilovası Kent Konseyi’ne nasip oldu. Bu ortak çatı altında bir araya gelmemizin temel nedeni Dilovası’dır. Dilovası’nın kentsel dönüşümü için kent konseyi çok önemli bir etken olacaktır.  Kent Konseyi olarak tüm ideolojileri ve siyasi kimliklerimizi bir tarafa bırakıp tek hedefi Dilovası olan bir kurul olacağız. 

Daha önce birçok platformda karşı karşıya gelmiş görünen dernekler ve sanayi kuruluşları şimdi el ele verdiler. Çünkü hepimizin ortak bir endişesi var o da Dilovası. Kent Konseyi olarak kuracağımız, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi,  Engelliler Meclisi gibi meclislerle de halkımızın sorunlarına özelde ineceğiz ve çözüm önerileri ile sürekli gündemde olacağız. Fikirlerimiz, ortak projelerimiz ve çözümcü yaklaşımlarımızla Dilovası’nın gerçek anlamda temsilcisi olacağız. Kentleşme sürecinde Dilovalı bilinci ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu çalışmaları sürdürürken de halkımızın geldikleri kültürleri yaşamalarına da zemin oluşturacağız”. Diyerek önemli bir konuşma gerçekleştirdi.

Sonuç olarak Dilovası Kent Konseyine tarihi görev düşüyor. Kent Konseyi bilimsel ve sosyal ciddi bir çalışma başlatmalı. Dilovası’nı her yönüyle masaya yatırıp, Dilovası’nı Tavşancıl, Çerkeşli, Demirciler, Köseler ve Tepeköy olarak tüm ilçe bazında ele alarak Dilovası sempozyumu ve paneli düzenleyerek Dilovası’nın geleceğine yön vermelidir.