Seçimler ve Politikacılar

96

Milletvekilliği genel seçimleri yaklaştı. Giderek kısalan propaganda sürecinde, adaylar bir hayli hareketlendiler. Meydanları dolduran taraftarlarına  vaatlerini peş peşe sıralıyorlar. Zaman zaman ölçüyü de kaçırıyorlar.

Sayın Erdal İnönü, seçimlerde verilen vaatlerin kaçan dozu için, gazeteci Mehmet Barlas’ın hatırlattığı (Sabah Gazetesi, 30 Mayıs 2011) şu ifadeyi kullanmıştı “Meydanlarda söylenenleri, halk kısa zaman sonra unutur”.

Sandığa gitmemize sayılı günler kaldı. Sonuçların hayırlı olmasını diliyorum.

Hangi rejimde olursa olsun politikacıların gerçek amaçları iktidar olmaktır. Bu çabalar esnasında ve sonucunda bazı enteresan neticeler alınmıştır.

Yazımın konusu, sizlerin de ilgisini çekeceğini umduğum siyasetle ilgili bazı özel olaylardır. Örneklerini aşağıda sunuyorum.

-En uzun iktidarda kalan kişi, Firavun Phiops II’dir. M.Ö. 2281’de, 6 yaşında taht’a oturtulmuştur. 94 yıl saltanat sürmüş, M.Ö. 2187 yılında 100 yaşında ölmüştür.

-Fransa kralı  XIV. Louis, 14 Mayıs 1643’de 4 yaşında kral olmuş 1 Eylül 1715’e kadar 72 yıl hüküm sürmüştür.

-Portekiz kralı Alfonso I. Henrigues, 30 Nisan 1112 ile 6 Aralık 1185 yılları arasında 73 yıl ülkesini yönetmiştir.

-En az süre krallık yapan kişi ise, Sri Lanka kralı Virabahu’dur. 1196 yılında kral olmuş bir (1) saat sonra suikaste uğramış ve öldürülmüştür.

-En uzun süre millet vekilliği yapan politikacı ise 1832’den 1915 yılına kadar  83 yıl süre ile Macar parlamenter Josef Madarasz’dır.

-A.B.D. senatosunda bir kanun tasarısının yasalaşmasını önlemek ve engellemek için vakit geçirmek amacıyla yapılan en uzun konuşmayı, Wayne Morse 24-25 Nisan 1953 tarihinde, 22 saat 26 dakika kürsüde kalarak gerçekleştirmiştir.

-Hindistan’da yapılan 1980 Ocak ayı seçimlerinde, İndira Gandhi 364 milyon oy alarak, dünyada bir seçimde en fazla oy alan siyasetçi olmuştur.

-Genel seçimlere en fazla katılım oranı “yüzde yüz” ile 8 Ekim 1962’de Kuzey Kore genel seçiminde gerçekleştirilmiştir. Bütün seçmenler oy kullanmış ve oyların hepsini İşçi Partisi almıştır.

-Kuzey Kore’nin rekorunu egale etmek isteyen Arnavutluk’ta 14 Kasım 1982 seçimlerinde ulusal oybirliği girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bütün seçmenler sandığa gitmiş ancak, bir kişi farklı oy kullanmıştır.

-Birden fazla  ülkede devlet başkanının eşi olan tek kadın, Graca Machel’dir. Bu hanım, 1975-1986 yılları arasında Mozambik devlet başkanının eşiyken, kocası uçak kazasında vefat etmiştir. Bayan Graca bu defa 1998 yılında Güney Afrika’nın devlet başkanı, meşhur Nelson Mandela ile evlenmiştir. Böylece iki ayrı ülke devlet başkanına eş olan, ilk kadın olmuştur.

-Mr. Jeffrey Ondash, 16 Mayıs 2008 tarihinde Ohio eyaletinde düzenlenen etkinlikte, bir saat içerisinde 1205 kişiyle sarılarak kucaklaşmıştır. Rekoru halen devam etmektedir.

-New Mexico eyaleti vali seçimi yarışında, adaylardan Bill Richardson, sekiz saatte 13.392 kişinin elini sıkarak, bu alanda rekor kırmış ve Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almıştır.

-Guinness yetkilileri popülaritesinden etkilendikleri başbakanımız sayın Recep Tayip Erdoğan’ı, yetkili bir heyetle 10 Ağustos 2003 tarihinde katıldığı bir etkinlikte izlemiş, sayın Erdoğan’ın 4815 kişinin elini sıktığını tespit etmiştir. Başbakan’ımız dünya rekoru kıramamış, ancak ülke rekoruna sahip olmuştur.

Yazımı kentimizle ilgili bir haberle tamamlıyorum. Sabah Gazetesi’nin Abbas Çakar imzalı haberine (31.05.2011 tarihli) göre Başiskele ilçesine bağlı, Aksığın köyünün girişine “Köyümüze politikacıları istemiyoruz Tayyip Erdoğan’dan başka, bütün oylarımız Tayyip Erdoğan’a” diye pankart açmışlardır.

Demek ki, kendilerince seçimleri şimdiden sona erdirmişlerdir.