Gençlerimiz Muhafazakârlaşıyor mu?

84

İsmail YK ismini duyardım ama kim olduğunu ve ne yaptığını bile bilmiyordum. Keza Sagopa Kajmer adını da ilk defa duydum.

İnternette araştırınca öğrendim ki İsmail YK şarkıcıymış, “Şappur Şuppur”, “Patlat Gitsin”, “Üfle”, “Bas Gaza” şarkılarından bazıları. Sagopa Kajmer ise asıl adı Yunus Özyavuz olan bir rap sanatçısıymış. Eşinin kod adı da Kolera imiş.

Beni asıl şaşırtan, bu benim ismini ve ne yaptığını bilmediğim “sanatçılar” ergen yaştaki Türk gençlerinin idolleri imiş.

İdol kelimesi “örnek alınan, en çok hayranlık duyulan kimse” anlamında kullanılmakta.

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü‘nce yapılan araştırmaya göre,

“Gençlerin yüzde 70’i bir idolü olmadığını dile getirdi. İdolü olduğunu söyleyenler arasında ilk üç sırayı, şarkıcı İsmail Y.K, futbolcu Arda ve Ronaldo aldı. Atatürk, sıralamada Gökhan Özen ve Grup Hepsi’den sonra geldi. Listenin hemen hemen tamamı, şarkıcı ve futbolculardan oluştu. Politikacılar, bilim adamları ve yazarlar listenin sonunda yer aldı.”

Ergen yaştaki gençlerimizin idolleri yani örnek aldıkları ve/veya en çok hayran oldukları kişiler ve sıralaması çok düşündürücü.

İsmail YK (yüzde 9,7), Arda Turan (yüzde 2,6), Cristiano Ronaldo (yüzde 2,6), Gökhan Özen (yüzde 2,2), Atatürk (yüzde 2,1), Ceza (yüzde 2), Sagopa Kajmer (yüzde 1,5), Necati Şaşmaz-Polat Alemdar (yüzde 2,5), İbrahim Tatlıses (yüzde 1,4), Serdar Ortaç (yüzde 1,3), Hakan Şükür (yüzde 1,2), Gülben Ergen (yüzde 1,2), Sezen Aksu (yüzde 1,2), Tarkan (yüzde 1,2), Emre Aydın (yüzde 1,1), Ronaldinho (yüzde 1,1), Ebru Gündeş (yüzde 1).

2008 yılında başlatılan ve 2010 sonunda tamamlanarak yeni yayınlanan “Türkiye’de Ergen Profili” araştırmasında, 13-18 yaş arasında 5 bin 765 gençle yüz yüze görüşme yapılmış. Oldukça ciddi bir araştırma.

İdol olarak ismi verilenlerin (5. Sıradaki Atatürk hariç) çoğu “popçu veya topçu.” İdollerden Necati Şaşmaz, tek bir dizi filmle şöhret olmuş aktör ve Polat Alemdar, O’nun oynadığı “Kurtlar Vadisi” dizisinin kahramanı. İbrahim Tatlıses ise malum, türkücü.

Demek ki, 13-18 yaşındaki gençlerimizin yüzde 70’inin örnek aldığı veya hayranı olduğu kimse yok.

İdolü olanların ise örnek aldıkları kişiler arasında,

  • Ø Bilim adamları, düşünürler yok.
  • Ø (Atatürk haricinde) devlet ve siyaset adamları, milli kahramanlar yok.
  • Ø Din büyükleri, cemaat ve tarikat liderleri yok.
  • Ø Kendini topluma ve insanlığa adamış fazilet ve feragat timsali insanlık abidesi şahsiyetler yok.
  • Ø (Popüler şarkıcılar haricinde) sanatçılar, şairler, yazarlar yok.

Bu dehşet verici gerçek karşısında susmak ve “biz nerede hata yaptık” diye düşünmekten başka yapacak bir şeyimiz olmasa gerektir.

*********

Yukarıda bahsettiğimiz araştırmaya dair haber, bazı gazetelerde “Türk ergenlerin ‘muhafazakârlaştığını’ gösteren araştırma” şeklinde verildi. Buna sebep ise flört ve evlilik öncesi ilişkiye verilen cevaplar.
Araştırmaya göre, flörtü yanlış bulanlar (1996’da) yüzde 16,3 iken, yeni araştırmada 22’ye çıktı. Ergenlerin yüzde 85’i ise, evlilik öncesi cinsel ilişkiye karşı…

Muhafazakârlık, kendi milletinin değerlerini ve korunmaya layık kurumlarını korumak ideolojisi olarak tanımlanabilir.

Bu tarife göre evlilik öncesi ilişki ve flört konusunda verilen cevapları abartıp, “gençler muhafazakârlaşıyor” hükmüne varmak doğru olamaz.

Kendi toplumunun veya insanlığın ortak değerlerini yaşatan ve milletimize, dinimize veya insanlığa katkılarıyla rol model olmayı gerçekten hak etmekte olan şahsiyetlerden habersiz bir gençlik neyi, nasıl koruyacaktır?

Evlilik öncesi cinsel ilişkiye evet” demeyi “modernlik” sayan bir zihniyetin, popçu-topçu takımından başka değerli kişi tanımayan gençliğe “muhafazakârlık” yaftasını yakıştırması, değerler erozyonunun sadece gençlikten ibaret olmadığının göstergesi.

Gençlerin hali içler acısı” başlığı altında, “karşı cinsle yeterince cinsel pratik yapmazsa gençlerin şiddet eğilimli, evliliklerinin mutsuz olacağını” anlatan, “bu yaklaşımın onları iktidarsız, kimilerini sapık, kimilerini seri sevişgen, kimilerini ise tatminsiz yapacak” diye yazılar döşenenlerin “modernlik” anlayışı, bir değerler dizisinin inkârı değil midir?

Değertanımaz kişilerin, toplumumuzun yetiştirdiği gerçekten değerli şahsiyetler yerine, popçu-topçuların idol olarak benimsenmesinden endişe etmesini samimi bulmamız mümkün değil.

Gençlerin rol model olarak benimsediği kişilerin listesi elbette bizi endişelendiriyor. Bunun kadar endişelendiren diğer husus, “modernlik” adına değerlerimizi tahrip etmeye çalışan sözde yazarlar ve sözde bilim adamlarının pervasız değertanımazlığıdır.

 

Önceki İçerikKabaklı Hocayı Anarken
Sonraki İçerikSevgi Eğitimi – 2
Avatar photo
Doğum 20.07.1956 BUCAK-BURDUR Eğitim Cumhuriyet İlk Okulu, Bucak Lisesi (Mezuniyet 1973) İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliği (Mezuniyet 1978) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Mezuniyet 1995) Çok sayıda şirket içi ve şirket dışı eğitim programlarına iştirak. (ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, İş İdaresi, Pazarlama, İstatistiksel Proses Kontrol, Kişisel Gelişim, Kişisel İmaj ve diğer konularda onlarca eğitim programı) 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. (2001) 03.03.2010- Serbest Avukat Medeni Hal :Evli ve İki Çocuklu Lisan : İngilizce (İntermedite level) Sosyal Faaliyetler :İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve halen Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubunda korist. 250 mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de, "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada bir köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.