Referandum ve Genel Seçim Sonuçları Zıt Olursa

126

Geçen haftaki yazımızda 12 Eylülde yapılacak halkoylaması ile 2011 Genel Seçimlerinin sonuçlarının birbirini etkilemekle beraber, seçmenin iki tercihinde farklı 4 sonuç çıkma ihtimalinin olduğunu belirtmiştik.

  • a- Referandum sonucu “evet” ve genel seçim sonucu AKP iktidar
  • b- Referandum sonucu “hayır” ve genel seçim sonucu AKP muhalefet.
  • c- Referandum sonucu “evet” ve genel seçim sonucu AKP muhalefet
  • d- Referandum sonucu “hayır” ve genel seçim sonucu AKP iktidar

Bu dört sonuçtan ilk ikisinin gerçekleşmesi halinde tarafların beklentileri ve endişelerini ortaya koymaya çalışmıştık. Bu gün de diğer iki ihtimali değerlendirelim istiyorum.

  • Ø Referandum sonucunda “evet” oylarının çok çıktığı ve fakat genel seçim sonucu AKP’nin muhalefete düştüğü ihtimalinde
  • 1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün görev süresi sonunda R.T. Erdoğan aday olmak isteyecektir. Ancak Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olduğu tartışmaları yeni hükümetin tercihine göre yön değiştirebilecektir. Yeni hükümet Abdullah Gül ile bir yıl veya 3 yıl daha geçirmek ve R. Tayyip Erdoğan’ın seçilme ihtimalinin kalmadığı bir zamanda seçime girmek arasında bir tercih yapmak durumunda kalabilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeni hükümeti oluşturan taraflar makul bir aday etrafında anlaşabilir. R. Tayyip Erdoğan’ın veya A. Gül’ün (5 yıl ve iki kere kuralı uygulanırsa, yeniden) seçilme ihtimali pek kalmaz.
  • 2. Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nun yapısı seçimlere kadar mümkün olduğu kadar değiştirilir. Yapılan değişiklikler seçime kadar bu Mahkeme ve Kurulda AKP’ye yakın kişilerin çoğunluğa geçmesini sağlar mı? Anayasa Mahkemesi açısından bu sorunun cevabı için asil üyeliğe geçecek 4 kişinin kimliğini tanımak, seçime kadar yaş haddinden emekliye ayrılacak üyelerin kimliği ve sayısı gibi ilave bilgilere ihtiyacımız olacak. Anayasa Mahkemesinde yedek üyelerin asil üye haline gelmesi sebebiyle seçimlere kadar mevcut yapısının iktidar yanlısı hale getirilmesi zor görünüyor. HSYK’da ise üye sayısının 7 den 22 ye çıkarılması sebebiyle ve referandum sonuçlarından da alınacak moralle değişim hemen gerçekleştirilebilir.
  • 3. PKK/ BDP kanadının özerklik taleplerinin fiiliyata geçmesi için BDP’li belediyelerin önlerinde PKK bayrakları asılması, bu bölgede fiilen resmi işlerde Kürtçenin birinci dil olarak kullanılması emrivakisi ile karşılaşılabilir. Ancak seçimlere kadar AKP Hükümetinin bu alandaki baskılara direnmesi beklenmektedir.

Seçimler AKP’nin yenilgisiyle sonuçlanırsa “Kürt Açılımı”ndan sonra yaşadığımız PKK/BDP kanadından gelen bu tür uç talepler rafa kalkar. Fakat seçimden AKP-CHP koalisyonu çıkarsa bu konudaki gelişmeleri bu günden kestirmek zor olur.

  • 4. Ekonomik durum seçimden sonra kurulacak hükümetin yapısına bağlı olacaktır. Özelleştirme ve uzun vadeli imtiyaz sözleşmeleri konusu kurulacak hükümetin politikalarına bağlı olarak değişebilecektir.
  • 5. “Ergenekon“, “Balyoz” vb davalar seçime kadar aynı şekilde devam eder, Sermaye ve medya üzerindeki vergi cezası benzeri uygulamaların korkusu seçimlere sindirilmiş bir muhalefet ile girilir. Seçim sonucundan sonra bu davalarda süreç tersine döner.
  • Ø Referandum sonucunda “hayır” oylarının çok çıktığı ve fakat genel seçim sonucu AKP iktidarının devamı ihtimali en zayıf ihtimaldir. Halkoylamasında varını yoğunu ortaya koyan AKP’nin SP, BBP ve kısmen BDP desteğiyle evet çıkartamaması halinde seçimlerden iktidar çıkması çok zor olmakla beraber bu ihtimale göre beklenen muhtemel gelişmeleri aktaralım.
  • 1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün görev süresi sonunda R.T. Erdoğan mutlaka aday olmak isteyecektir. Seçimin rüzgârıyla Cumhurbaşkanı seçilmek isteyeceği için Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yılsonunda dolduğu tezini kabul ettirecektir. Bu durumda 2 sene sonra Cumhurbaşkanı seçimine gitme durumu söz konusu olacaktır. Ancak Erdoğan’ın seçilme ihtimalinin, muhalefetin ortak makul bir adayda birleşmesine bağlı olacağı göz ardı edilmemelidir.
  • 2. AKP seçimlere kadar olan zaman diliminde, PKK/ BDP kanadından gelecek taleplere şiddetle direnecektir. G.Doğu Anadolu Bölgesi haricindeki oyları artırmak için “tek vatan, tek bayrak, tek millet” sloganını daha sık kullanacaktır. Ancak seçimden sonra Irak’tan çekilmekte olan ABD’nin bölge politikalarına uygun davranma ihtiyacını daha çok duyacaktır. Bu da “özerklik” taleplerinin Türk toplumuna kabul ettirme yönünde çalışılacağı anlamına gelecektir.
  • 3. Anayasa Mahkemesi ve HSYK’de mevcut yapı korunacağı için AKP iktidarının kontrolsüz bir güç haline gelmesi söz konusu olamayacak, iktidar- Yüksek Yargı çatışması devam edecektir.
  • 4. Ekonomi mevcut durumunu korur. Özelleştirme ve uzun süreli imtiyaz sözleşmelerinin bir kısmı yargı engeline takılır.
  • 5. Ergenekon vb davalar, muhalif güçleri sindirme gayretleri aynen devam edecek. AKP iktidarı ile yüksek yargı arasındaki güç çatışması “Başkanlık ve Yarı Başkanlık” hayallerini gerçekleştirme yolundaki en önemli engeller olacaktır. R.T.Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilebildiği taktirde, Türkiye’de sistem değişikliğine gitme arzusu Yüksek Yargı engeline takılacaktır.

Bütün bu ihtimalleri seçmen kitlesinin ne kadarının düşünmekte bilmemiz mümkün değil. Seçim anketleri konusunda güvenilir isim olan Adil Gür’ün tespitine göre, seçmenin %45’inin halkoylamasının ne için yapıldığından bile bilgisi yokmuş. Ama Türkiye için projeleri olan iç ve dış güçlerin bütün bu ihtimalleri ve fazlasını düşündüklerinden eminim.

Ben yine de milletimizin yüksek sezgi kabiliyeti ile en doğru kararı vereceğini ümit etmek istiyorum.

*******

Bütün okuyucularımın idrak etmiş olduğumuz Kadir Gecelerini ve mübarek Ramazan Bayramlarını tebrik ediyorum. Bu kutlu günlerin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

 

Önceki İçerikNadim
Sonraki İçerikReferanduma yoğunlaştı bütün Türkiye
Avatar photo
Doğum 20.07.1956 BUCAK-BURDUR Eğitim Cumhuriyet İlk Okulu, Bucak Lisesi (Mezuniyet 1973) İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliği (Mezuniyet 1978) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Mezuniyet 1995) Çok sayıda şirket içi ve şirket dışı eğitim programlarına iştirak. (ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, İş İdaresi, Pazarlama, İstatistiksel Proses Kontrol, Kişisel Gelişim, Kişisel İmaj ve diğer konularda onlarca eğitim programı) 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. (2001) 03.03.2010- Serbest Avukat Medeni Hal :Evli ve İki Çocuklu Lisan : İngilizce (İntermedite level) Sosyal Faaliyetler :İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve halen Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubunda korist. 250 mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de, "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada bir köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.