Area Araştırma Şirketinin, Türkiye geneli için yaptığı 2025 Nisan ayı anketinde, “Kendinizi hangi sosyo- politik kimlikle tanımlarsınız” sorusuna tek bir cevap verilmesi istenmiş. Verilen cevapların oranları (%) şöyle çıkmış:
Atatürkçü: 32,7 Türk Milliyetçisi: 30,3 Muhafazakar: 12,4 Sosyal Demokrat: 9,8 Ülkücü : 4,7 İslamcı: 4,0 Sosyalist: 3,5 Kürt Milliyetçisi : 2,4
Area Şirketinin sahibi ve sözcüsü Murat Karan’a “Kürt Milliyetçisi” olarak gözüken yüzde 2,4 nüfus “ayrılıkçı Kürtler” olarak değerlendirilebilir mi? diye sordum. O da Türkiye’de DEM oyları daha da yüksek olsa da ayrılıkçı yani Türkiye’den ayrılarak bağımsız Kürdistan isteyenlerin oranının yüzde 2 civarında olduğunu söyledi.
Atatürkçü, Türk Milliyetçisi ve Ülkücü olduğunu söyleyenlerin hepsinin aslında Türk Milliyetçisi olduğu açıktır. Çünkü en büyük Türk Milliyetçisi Atatürk’tür ve bütün milliyetçiler aslında Atatürkçüdür. Ülkücü kimliğini öne koyanların da Türk Milliyetçisi misiniz? diye sorulsa kesinlikle “evet” diyeceğinden eminim.
Hatta ikinci bir cevap seçeneği sunulsa idi, kendisini Muhafazakar ve Sosyal Demokrat olarak tanımlayanların içinde de Türk Milliyetçisi veya Atatürkçü özelliklerini taşıyanlar görülecektir. İslamcı, Sosyalist ve Kürt Milliyetçisi olanlar içinde Atatürkçü ve Türk Milliyetçisi olmayı kabul eden pek çıkmayabilir.
Biz sadece doğrudan kendini Atatürkçü, Türk Milliyetçisi ve Ülkücü olarak tanımlayanların toplamına bakalım. Bu üç grubun toplamı: yüzde 67,7 ediyor.
******************************
Türkiye’nin Türkleri ve Kürtleri Homojen Bir Millettir
Dünyadaki 208 devletin içinde çok az bir kısmı etnik açıdan homojendir. Diğerlerinde hakim olan etnik bir grup nüfusun yüzde 50-90 arasında nüfusa sahiptir. Devletlerin yaklaşık yüzde 30’unda ise en büyük etnik grup toplam nüfusun yarısından az nüfusa sahiptir.
Area Araştırmasına göre, “Aile çevrenizde Türkçe dışında konuşulan herhangi bir ana dil var mı? Varsa Nedir?” sorusuna Kürtçe ve Zazaca cevabını verenlerin oranı yüzde 16,5 olduğu görülüyor. Sadece Türkçe diyenlerin oranı ise yüzde 79,9 olmuş.
Ancak araştırmalar gösteriyor ki, son yıllarda, Türk vatandaşlarının %99’u Türkçe konuşmaktadır. (%93’ü ana dili olarak Türkçe, %6’sı ise ana dili Kürtçe olup ikinci dili olarak Türkçe konuşmaktadır.) Türk nüfusunun yalnızca %1’i hiçbir düzeyde Türkçe konuşmuyor.
Ayrıca DEM seçmeni olan vatandaşlarımızın doğum ve evlenmeden ölüme kadar uyguladıkları ritüelleri, kültür ve inanç değerleri, Türk Milliyetçisi olan vatandaşlarımızla dahi tam bir benzerlik içindedir.
Hayatı yaşama tarzı, kültürü, ahlakı, milli duyguları ve inançları bakımından da T.C. vatandaşları en homojen topluluklardan biridir. Türkiye’nin Türkleri ve Kürtleri düğünü, cenazesi, mutfak kültürü, ahlak anlayışları ve milli refleksleri vd. tam bir benzerlik arz eder.
Türkiye etnik bir mozaik değildir. Türkiye’nin Türkleri ve Kürtleri sosyolojik olarak homojen bir millettir.
Türkiye dünyanın en gelişmiş ülkelerinin çoğundan daha homojen bir etnik dağılıma sahiptir.
******************************
Ayrılıkçılara Destek Verenler
“Ayrılıkçı Kürtlerin” PKK terör örgütü ve liderine sempati ve saygı duyduğu biliniyor. Genellikle yüzde 10 civarında oy alan bir siyasi geleneği temsil eden DEM’e oy verenlerin sadece dörtte biri veya beşte biri ayrılıkçı. (Area’nın son anketinde DEM’in oyu: yüzde 8,6) DEM’e oy veren yüzde 6-8 mertebesindeki vatandaşlarımızın oy verme saikleri ayrılıkçılardan farklı sebeplere dayanıyor.
DEM seçmeninin önemli bir kısmı başta İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana gibi büyük şehirlerde yaşıyor veya akrabaları buralarda. Türkiye Kürtlerinin yoğun oldukları bölgede ayrı bir devletçik kurması halinde, Türkiye’nin şehirlerine pasaportla gitmek durumunda kalacağını, Türkiye’nin yönetiminde Kürtlerin söz sahibi olamayacaklarını görüyor olabilirler. Türk- Kürt evlenmelerinden doğan akrabalıklarda yaratacağı travma apayrı bir sorun olacaktır.
DEM seçmenlerinin çoğunluğu Türkiye’ye kültürel ve duygusal aidiyetleri yanında bunların da farkında olduğu için ayrılıkçı değildir.
****
Peki, Teröristbaşı Öcalan ile sürdürülen müzakere sürecinde tarafların beklentisi nedir?
Projenin başlatıcısı olan AKP ve MHP ”Terörsüz Türkiye” istediklerini söylüyor. “Bunun karşılığında herhangi bir konuda pazarlık yok” mesajı veriyorlar.
Fakat kapı arkasında konuşulanları ve PKK tarafının taleplerini DEM yetkilileri, Kandil ve Suriye’deki uzantılarının açıklamasından öğreniyoruz.
Teröristbaşının, hapisteki ve dağdaki teröristlerin affından başlayıp Anayasa’da Türk Kimliğinin yanında Kürt ve Arapların kurucu unsur olarak kabulü, Eğitim dilinin Türkçe olması şartının kaldırılması gibi hepsi ayrılıkçıların dile getirdiği talepler gündemde. “Ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütün” olmaktan çıkarılarak, Türkiye’nin kolayca bölünebilecek bir federasyona dönüştürülmesi isteniyor.
Peki, bu projeyi yürüten AKP kendi tabanındaki ve MHP kendi tabanının tamamını oluşturan Atatürkçü/ Türk Milliyetçilerine fikrini sordu mu?
Bu arada CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve ekibi ile Ekrem İmamoğlu da DEM ve Sırrı Süreyya Önder övgüleri yapmakta.
AKP/ MHP/ DEM Projesine destek veren CHP, Atatürkçü/ Milliyetçi/ Ulusalcı kitlesine sorarak mı bu kararı verdi?
CHP’li olmadığı halde, iktidarın hukuksuzluklarına karşı çıktığı için Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen, iktidara tepki olarak CHP’nin mitinglerine katılan Atatürkçü/ Milliyetçileri küstürmek pahasına bu tavır doğru mudur?
Yaklaşık yüzde 70’lik Atatürkçü/ Türk Milliyetçisi seçmen havuzundan aldıkları oyları kaybetmek pahasına yüzde 2 ayrılıkçı PKK/DEM’liyi memnun etmeye çalışmanın politik mantığını anlamak kolay değil.