İzmit’imizde sağlık hizmeti veren kişi ve kurumları tanıttığım yazılarımdan olan bu makalemde de Umut Tıp Merkezi’ni anlatacağım. Burası 99 depreminde şehrimizin sağlık hizmeti veren yerlerinden birisidir. Eski İstanbul Caddesi 38 nolu binanın zemin ve 1. katında bulunuyordu(şu anki Kocaeli Müftülüğü karşısı). Kocaeli Devlet Hastanesi’nin 4 hekimi tarafından, hekimlere mesai dışında hekimlik yapabilme imkânını sağlayan muayenehane açabilme yetkisinden yararlanılarak açılmıştı. Bu hekimler:
Dr. Baha YAVUZ: 1987 Cerrahpaşa Tıp mezunudur. Askerlik ve mecburi hizmet sonrası, ailesi İzmit’te yaşadığı için, 1992 de Kocaeli Devlet Hastahanesi’ne gelerek acil servisinde çalışmaya başlamıştır. 2011’de tıp merkezinin kapanmasından sonra buradan ayrılmış ve Akademi Hastanesi’nin yoğun bakımında 2022 ye kadar çalışmıştır. Halen Kocaeli Sağlık Müdürlüğü’nde yönetici olarak çalışmaktadır.
Dr. Mehmet BENGİ: Tarsus 1961 doğumlu olup 1985 Cerrrahpaşa Tıp mezunudur. Mecburi hizmet sonrası askerlik için geldiği şehrimizi sevmiş, 1989 da Kocaeli Devlet Hastanemizin acil hekimi olmuş ve aynı yerdeki eşi Dr. Demet Bengi ile birlikte çalışmışlardır. 2011 de buradan emekli olmakla birlikte şehrimizin önemli bir sanayi kuruluşu olan Çolakoğlu Metalürjide iş yeri hekimi olarak çalışmaktadır.
Dr.Ünal ÇAKICI: 1986 Diyarbakır Tıp mezunudur. Askerlik ve mecburi hizmet sonrası ailesi İzmit’e yerleşmiş olduğu için 1992 de Kocaeli Devlet Hastanesi’ne tayinini yaptırarak acil sevisinde çalışmaya başlamıştır. 1993den beri Kartonsan’ın iş yeri hekimliğini de yapmaktadır. Dr. Suat YÜCEL: 1988 Bursa Tıp mezunudur. Askerlik ve mecburi hizmet sonrası doğum yeri ve memleketi olduğu için 1990 da İzmit’e gelmiş, Kocaeli Devlet Hastanesi’nin acilinde çalışmaya başlamıştır. Halen Kullar Sağlık Ocağı’nda aile hekimi olarak çalışmaktadır.
Bu hekimlerimiz devlet hastanemiz acilindeki çalışmaları ile kendilerini tanıtmışlar ve halkımızın güvenini kazanmışlardır. Birbirlerine güvenip teşebbüs kabiliyetlerine de inanarak 1995 yılında yarı zamanlı çalışma imkânından yararlanarak, muayenehane hekimleri gibi çalışmak üzere, Umut Tıp Merkezi’ni açmışlardır.
Bu hekimler ayrıca 1996 da hastanelerinde açılan yoğun bakımın doktorlarından olmuşlardır. Bu bölüm o tarihe kadar yalnız eğitim ve fakülte hastanelerinde vardır. Kazım Dinç’in bakanlığı döneminde pilot uygulama olarak Kocaeli Devlette de açılmıştır. Bu maksatla Dr Cem Coşkun, Dr.Demet Bengi, Dr.Mustafa/Dr.Berna Hanağası, Dr.Cengiz Polat ve onlar İstanbul Haydarpaşa, Koşuyolu ve tıp fakültemiz hastanesinde yoğun bakım ek eğitimi almışlardır. O tarihte bu hastanemize anestezi ve reanimasyon uzmanı Dr.Naim ÇELİK atanarak bu bölümün sorumluluğuna getirilmiş ve önemli yeni bir imkana kavuşmuştur. Bu bölüm hekimleri, 1996 da Dr. Burhanettin Ulusu ve 2002 de Dr. Şefik Postalcıoğlu’nun başhekimliği dönemlerinde, Kocaeli Gazetemizce yapılan EN İYİ ler seçiminde takım olarak ödül almışlardır. D.Naim Çelik ve bu arkadaşları daha sonra hastaneler yoğun bakım yönetmeliğini de yazan ekipte görev almışlardır.
Umut Tıp Merkezi’nin sağlık hizmetlerinde ayrıca şu hekimlerin katkısı vardır. Dr.Suat Gürkan: Çocuk hastalıkları uzmanı olup askerlik ve mecburi hizmet sonrası eşinin ailesi İzmit’te olduğu için 1998 de buraya gelmiş, Umut Tıp ile anlaşarak tam zamanlı burada çalışmaya başlamıştır. Daha sonra ortaklarından da olmuştur. 2009 yılında ise ayrılarak İzmit merkezde, Dündar Çiğit sokakta açtığı muayenehanesinde hekimliğine devam etmektedir.
Dr.İsmail Yılmaz: Kadın Doğum uzmanıdır. Mecburi hizmeti gereği Kandıra Devlet Hastanesi’ne gelmiş ve bu ilçemizin ilk kadın doğum uzmanı olmuştur. Orada başhekimlik de yapmıştır.1998 de Kocaeli Devlet’e gelmiş ve 2000 yılında Umut Tıp ile anlaşarak çalışmaya başlamıştır.2008 yılında buradan ayrılmıştır. Halen Körfez Marmara Hastanesi’nde çalışmaktadır.
Ayrıca Kocaeli Devlet Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr.Fuat Karapınar, Atakent Cihan Hastanesi çocuk cerrahi uzmanı Aykut Özdamar, Özel Aktif Hastanesi KBB uzmanı Muhittin Saka, Gölcük Deniz Hastanesi hekimlerinden dahiliye uzmanı Serkan Boztepe ve eşi hariciye uzmanı Hülya Boztepe, SSK Hastanesi hekimlerinden İbrahim Koç buraya katkı verenlerdendir. Halen Cihan Hastane’miz başhemşiresi Gülhan Taner ile Medar Hastanesi yönetiminde çalışan Özlem Kayraklı ile Nilgün Çalık da burada çalışmış olanlardandır.
Umut Tıp Merkezi 50 ye yakın çalışanı ile 7 gün 24 saat, günde 150/200 kişiye sağlık hizmeti vermiş olan bir kurumumuzdu. Hekimlerin serbest çalışmalarına getirilen kısıtlamalar ile tıp merkezlerine uygulanmaya başlanan yeni yönetmelikler sebebiyle 2011’de kapanmıştır.
Bu vesile ile şehrimizin sağlık hizmetlerinde emeği geçen başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlıkçılarımızdan ölenlere rahmet, yaşayanlara sağlık ve afiyetler dilerim.