Aydınlar Ocakları 49. Şurası

116

Adana Aydınlar Ocağı olarak 25-27 Ekim 2019 tarihlerinde Amasya’da düzenlenen Aydınlar Ocakları Şurasına katıldık. Yüksek sayıda katılımın olduğu, 3 gün süren ve 25 kişinin konuşma yaptığı toplantılardan büyük yararlar sağladık.

Şurada yapılan konuşmalar, kendi alanlarında ciddi hazırlıkları olan kişiler tarafından yapılmış olması, sağlanan yararların en büyük nedenidir, bence. Çünkü gerçekten ülke çapında birçok isim Şurada konuşmalar yaptılar.

49. Şuranın Amasya’da yapılmış olması çok anlamlı idi. Çünkü bu yıl, Amasya Tamimi’nin 100. yılı idi. Bu nedenle, Amasya’dan, diğer illere, Aydınlar Ocakları tarafından çok önemli iletiler gitmesi sağlanmış oldu.

3 gün boyunca, o kalabalık katılımcılardan, adeta, ATATÜRK ve MİLLÎ MÜCADELE fışkırdı, taştı ve aktı. Bu cümleyi şu nedenle kuruyorum: 22 Haziran 1919’da, tüm Millî Mücadele’nin ilk katılımcıları tarafından imzalanan Tamim’de yazılı olan; “Artık, İstanbul Hükümeti, Türk Milleti’nin kurtuluşuna çare olamaz. Bu nedenle, Türk Milleti’nin kaderini, yine Milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ifadeleri ile fitil ateşlenmiş ve gerekli işaretler işin başında verilmiştir.

Bu nedenle, Amasya Tamimi ve dolayısıyla Amasya önemlidir.

Amasya Tamimi’ni imzalayanlardan Kâzım KARABEKİR Paşa’nın kızı Timsal KARABEKİR Hanımefendi’nin katılışı ve ATATÜRK hakkındaki sözleri son derece önemli ve değerli idi.

Yılda iki defa ve her biri ayrı illerde yapılan Şuralar sonucunda, Şurada sunulan Tebliğler ve ileri sürülen görüşler doğrultusunda bir BİLDİRGE hazırlanır. Ümit ederim ki, kısa sürede, bu Bildirgeler tüm toplumun duyduğu ve okuduğu Bildirgeler haline gelir. Ne yazık ki, bu konu henüz, istenen seviyede değildir.

Amasya toplantıları sonucunda hazırlanan Bildirge’nin başlangıç kısmını aynen alarak, neden önemsediğimi belirtmiş olalım:

“Büyük Şuramız, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN, Türk Milleti’nin bağımsızlığını tehlikede görerek 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp Millî Mücadele’nin meşalesini yaktığı, Kurtuluş’tan Kuruluş’a giden yolun kilometre taşları olan Amasya Tamimi’ni yayınladığı, Erzurum ve Sivas Kongrelerini yaptığı tarihin 100. Yıldönümünde gerçekleştirilmiştir. Türk Milliyetçiliği düşüncesini benimseyen ve Türkiye’nin meselelerini bu açıdan değerlendiren Aydınlar Ocakları olarak, son Şuralarımızı özellikle Kurtuluş’tan Kuruluş’a giden ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile noktalanan bu kutlu yolun üzerindeki Ankara, Samsun, Sivas ve Amasya’da gerçekleştirdik. Amasya, kuruluş ve kurtuluşun en önemli kilometre taşlarından birisidir. Osmanlıya ev sahipliği yapan Amasya, Millî Mücadeleye başlangıç rolünü üstlenerek Millî Devletimize de kucak açmıştır. Amasya Tamimi ile Türk Milletinin mukadderatının yine bütünüyle Türk Milleti tarafından çizileceği gerçeği ortaya konmuş; Erzurum ve Sivas Kongreleriyle Millî Mücadele fikri ateşlenmiş, Türk Milletinin esir edilemeyeceği kararı perçinlenmiştir. Emperyal güçlerin merhametine sığınarak bir ülke kurtulamaz ve sürekli kılınamaz. Amasya Tamimi dün olduğu gibi bugün de bize ışık tutmaktadır. Bugün de sözde dost ve müttefik tuzaklarına karşı Türk’ün Millî Mücadele meşalesini canlı tutanlardan birisi de Amasya Tamimidir.”

Şurada, son gün ben de bir Tebliğ sunma imkânını buldum. Bu İmkân için ilgililere buradan teşekkür ediyorum. “1800-1923 Türkiye İktisat Tarihi” başlığıyla sunduğum Tebliğ, son derece ilgi gördü diye düşünüyorum. Keşke daha fazla Zaman imkânı olsaydı da, daha çok anlatabilseydim!

Şura düzenlemek kolay değildir. Büyük emek ister. Bu nedenle, bu zor görevi, zor şartlara rağmen başarıyla tamamlayan Amasya Aydınlar Ocağı’na başta Başkan Orhan AKAR Beyefendi olmak üzere teşekkürü ederim. Ayrıca, Şuranın güzelliğini ve verimliliğini artıran Genel Merkez yöneticileri ve İstanbul’daki Aydınlar Ocaklılar ve diğer illerden gelen tüm Aydınlar Ocaklılara teşekkür ederim.

Bu çok güzel 3 gün için Adana’dan beraber gittiğimiz Adana Aydınlar Ocağı yöneticilerine de ayrı bir teşekkürüm olmalı elbette!

Bu arada, Amasya’nın çok güzel, sakin, nezih ve mutlaka görülmesi gereken bir ilimiz olduğunu söylemeden de geçemeyeceğim.

BİLDİRGE; NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE ifadesi ile bitmiştir.

Aydınlar Ocakları 49. Büyük Şurasına katılan Aydınlar Ocakları şunlardır:

Aydınlar Ocağı Genel Merkezi, Adana Aydınlar Ocağı, Amasya Aydınlar Ocağı, Anadolu Aydınlar Ocağı, Ankara Aydınlar Ocağı, Antalya Aydınlar Ocağı, Avrupa Aydınlar Ocağı, Balıkesir Aydınlar Ocağı, Bursa Aydınlar Ocağı, Çanakkale Aydınlar Ocağı, Çorum Aydınlar Ocağı, Giresun 19 Eylül Aydınlar Ocağı, Harput Aydınlar Ocağı, Iğdır Aydınlar Ocağı, İnegöl Aydınlar Ocağı, Kocaeli Aydınlar Ocağı, Malatya Aydınlar Ocağı, Manisa Aydınlar Ocağı, Ordu Aydınlar Ocağı, Sakarya Aydınlar Ocağı, Samsun Aydınlar Ocağı, Sinop Aydınlar Ocağı, Sivas Aydınlar Ocağı, Tekirdağ Aydınlar Ocağı, Trabzon Aydınlar Ocağı, Azerbaycan Aydınlar Ocağı, Kosova Aydınlar Ocağı.