Şehrimizde iz bırakan bir isim, İlhan Bayram

119

Hizmetleri ile şehrimize katkı veren insanları bilmek, onlar ile ilgili bilgileri paylaşmak olması gereken bir durumdur. 12 yıl İSU Genel Müdürlüğü, 2 yıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği ile şehrimize hizmet vermiş olan İlhan Bayram da bunlardan biridir. Yerel basında çeşitli yazılarla kişiliği ve çalışmaları ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır ama 6 yıl İSU yönetim kurulu üyesi olarak beraber çalıştığımız için böyle bir değerlendirme yazısı yazmayı doğru buldum.

2004 yerel seçimlerinde Ak Partimizin adayı İbrahim Karaosmanoğlu seçilerek Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevine başlamıştı. O da iyi bir kadro kurarak ve bu kadrolarla uyumlu çalışmalar ortaya koyarak şehrimiz için güzel hizmetlere imza atmıştır. Bu isimlerden ilk akla gelen şu anki Antalya valimiz Münir Karaloğlu’dur. Diğer isim ise İlhan Bayram’dır. Bu iki bürokratımız daha önce Tokat Reşadiye kaplıcaları çalışmalarında tanışmış olup birisi kaymakam diğeri İller Bankası’nın bir mühendisidir.  Bu ikilinin hizmet aşkı ve gayreti o ilçeye önemli hizmetlerin gelmesini sağlamıştır. İlhan Bayram daha sonra İller Bankası İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne kadar yükselerek gelir. Bu arada ilimizdeki 1999 Depremi sonrası oluşan alt yapı sorunlarının giderilmesi çalışmalarında önemli katkılar verdiği için bölgeyi bilen bir isimdir.

Münir Karaloğlu’nun şehrimiz Genel Sekreterliği atanmasından sonra ISU Genel Müdürlük makamına isim aranırken İlhan Bayram ikna edilip bu görevi alması sağlanır. 2005 yılından itibaren 12 yıl süren bu görev daha sonra 2 yıl sürecek olan Kocaeli Büyükşehir Genel Sekreterliği şeklinde devam edecektir.

İlhan Bayram iyi bir mühendis ve becerikli bir yöneticidir. İyi yönetimin iyi kadro,  yetenekli-çalışkan-güvenilir yardımcılarla olabileceği bilinci ile genel müdür yardımcıları olan Aziz Temiz, Bahattin Yanık, Fatih Yörük ve Nasır Esirci ile değerlendirmeler yapılıp iş bölümü yapılır. Bu ekip kurumu ve şehrin sorunlarına çözüm üretecek insanlardır. Alaaddin Alkoç gibi mühendisler İller Bankası kadrolarından   ISU’ya transfer edilerek çalışmalar sürdürülür.

Deprem sebebi ile şehrimizin alt yapı sorunları çoktur. Yuvacık barajı suyu yeterli ve uygundur ama kayıp-kaçak denilen temiz arıtılmış suyun çoğu musluklara gelmeden kaybolmakta, temiz su sistemi güvensizlik yaratan durumlar sebebiyle güvenle kullanılamamaktadır. Atık su arıtma sistemi eksik ve yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple evsel atıklarımız denize gitmekte ve körfez canlıların yaşayamadığı hale gelmektedir. Bu durumun sebep olduğu pis koku İzmit’imize gelişin bir habercisi olmuş ve bunun acilen çözülmesi gerekmektedir. Şehrin merkezinde yağmur suyu sistemi olmadığından her yağmurda şehri, yerleşim yerlerini sular basmaktadır. Bu ve bunun gibi birçok sorunun çözüm beklediği bir durum vardır.

Temiz sudaki kayıp kaçağın azaltılması ve temiz su sistemin güvenilir hale getirilmesi öncelikli iş olarak ele alınmış ve kısa sürede çözülmüştür. Şu anda temiz su şebekesi SCADA denilen bir sistemle takip ve kontrol edilebilmektedir. Artan nüfus sebebi ile yeni temiz su kaynaklarının (Denizli Göleti, Namazgâh Barajı, küçüklü/ büyüklü birçok temiz su arıtma sistemleri ile devreye sokulan yerel su kaynakları, Sapanca suyunun Yuvacık arıtma sistemine bağlanması)  sisteme eklenmesi sayesinde Kocaeli genelinde 24 saat kesintisiz, içilebilir suyu halkımız kullanabilmektedir. Bu çalışmalarla ilgili daha detaylı bilgiler İSU yayınlarından olan ‘Su Medeniyetinden Damlalar’ kitabından ve şahsımın Kocaeli Aydınlar Ocağı internet adresindeki makalelerimden okunabilir.

Diğer önemli çalışma Kocaeli genelinde evsel atıkların %99 a yakın arıtma sistemlerine kavuşmasıdır. Bu sayede ciddi bir çevre sorunu halledilmiş, körfezde mavi bayraklı plajlarımız olmuş ve denizimiz çok çeşitli canlıların yaşayabildiği, balıklarının tutulup yenilebildiği bir duruma kavuşmuştur. Şehrimizin kötü kokusu bir hatıra olmuştur. Bu konularla ilgili detay bilgiler yukarıdaki kitap, Su Altı İzmit Köfezi 2011/2015 isimli albümler ve İSU nun yıllık raporlarından öğrenilebilir. Arıtmalardan elde edilen GRİ SUYUN kullanılması nerede ise Namazgâh Barajı kadar bir su hacmine ulaşması, hidrlik ve güneş enerjisinden istifade edilen çalışmalar gibi birçok güzel çalışmada emeği olan biridir.

Tabiidir ki siyasi irade olarak Başkan ve merkezi yönetimin imkân vermesi ile İSU Genel Müdürlüğü bunların yapılmasını sağlamıştır.  İlhan Bayram’ın iyi bir yönetici, bilgili bir mühendis ve konularına hâkim çalışkan kişiliğinin bu güzel hizmetlerin olmasındaki rolü unutulamaz. Kendisinin Samsun Büyükşehir Genel Sekreterliği görevinde de güzel hizmetler yapacağına inanıyor ve yeni görevinde başarılar diliyorum.