1 Aralık Dünya AİDS günüdür.1988 den beri AİDS bu tarihte etkinliklerle gündeme alınmaktadır. Bu sebeple 3 Aralıkta Derince Eğitim Hastanesinde AİDS günü farkındalık paneli yapılmıştır. Bu konunun Türkiye’deki önemli bilim insanlarımızdan olan Prof. Dr. Ayşe Wilke Topçu’yu dinlerken 1987’de,valilik salonunda Kocaeli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Mehmet Ersöz’le birlikte AİDS ile ilgili bilgilendirme toplantımızı hatırladım. O günlerde AİDS asrın vebası olarak adlandırılan ve birçok yönü ile bilinmeyen bir hastalıktı. Anlatılanlar tıp ilminin bu alanda da büyük ilerlemeler kaydettiğini gösteriyordu.
O tarihlerde HIV virüsü (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü) yeni tanınmış, AIDS hastalığı (Akkiz İmmün Defiency Seydrom)nın homoseksüellere has bir hastalık olduğu zannedilmekte idi. Hastalığın tedavisi bilinmiyor, bulaşıcılık şartları da daha tam bilinmiyordu. Bu hastalığa yakalananların bakım ve takibi çok zor olup ölümcül bir hastalıktı. O gün için hastalığa yakalanmamak çok önemli ve bu konudaki en önemli slogan ise ”Eşini değiştirme’ idi.
40 yıl sonraki bu toplantı şahsım için ayrı bir önemdeydi. Hastalık şimdi çok daha iyi bilinmektedir. Bu hastalık homoseksüellere has bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Hatta maz ise hem sağlıkçılar hem de bu hizmeti alanlar için bulaş riski taşımaktadır. Dünyada 38 milyon, ülkemizde 18 bin HIV pozitif hasta vardır.Bulaş yolları iyi bilindiği için korunma yine en önemli tedbirdir.En önemli slogan yine ”Eşini Değiştirme’ dir. Hekimlerimizin tedaviye dirençli uzayan ishallerde, sebebi bilinmeyen zayıflamalarda, tekrarlayan pnömonilerde, polilenfodenopatili vakalarda ve ağız içi aft şikayeti geçmeyenlerde AİDS hastalığını da ihtimalleri arasına alıp gerekli tetkikleri yaptırması önerilmektedir. Diğer bir slogan da ”Durumunu Öğren”dir Bu slogan ile insanların bu hastalıkla ilgili tarama testleri yaptırması tavsiye edilmektedir.
Tedavisi bilinen, bulaşması belirli tedbirlerle önlenebilen bu hastalığa karşı toplumda oluşmuş olan ön yargılar çok önemlidir. Bu durum hasta ve çevresi için çok daha öncelikli sorunlar yaşatmaktadır. Bu ön yargının yanlışı bilinmeli, bu hastalığa da diğer hastalıklar gibi herkesin yakalanabileceği olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca biz sağlıkçılar için bir meslek hastalığı riski taşıdığı göz ardı edilmemelidir. Gerek kendimiz için gerekse hastalarımız için bu riski ortadan kaldıracak tedbirleri uygulamada ihmalkâr davranmamalıyız. Şüpheli vakalarda ihtimali teşhislerimiz arasında bu hastalığın da olması gerektiğini, uygun vakalarda ise tarama tetkiklerimizin içinde Anti HIV Testini de bulundurmayı unutmamalıyız.
Sağlıklı ve mutlu günler dileğimle…