Teknik adamım vesselam. Uygulamalı bilimler matematik, fizik, mühendislik konularıyla ilgiliyim. Olayları ve sorunları çözümlerken; analitik düşünce metotlarını kullanmayı, neden? niçin?, nerede?, ne zaman? gibi sorular sormayı, Nedensellik ilkesini kullanarak sebep sonuç ilişkisi kurmaya çalışırım. Olayların görünen kısımlarıyla ilgilenip olasılıklar ve komplo teorilerinden de mümkünse kaçınmaya çalışırım.
İlgi alanlarımda var dedim ya, mesleğimle ilgili olanlarını saydım fakat. Sosyolojik olarak yaşadığım ülkemin sorunları, ekonomi, siyaset, din, ahlak, felsefe konularını da severim. Mümkün olduğunca sığ olan düşünce dünyama derinlik kazandırmak, farklı bakış açıları edinmek için okumaya çalışırım. Okumak demişken de öyle kopyala yapıştırcılığı da pek sevmem. Sentezlemeyi, önceki bilgilerimle harmanlamaya çalışırım ögrendiklerimi.
İlgi alanlarımla etki alanlarımın orantılı olduğunu pek sanmıyorum. Günde bazen üç beş kez memleketi kurtarırım. Bazen yeni hükümetler kurarım. Bilimsel öngörülerde de bulunur. Durum tespitleri yaparak çoğu zaman bilginin teorik kısmının eylem- davranış-ahlak kısmına geçmekten uzak olsa da en azından zihinsel aktivite açısından günlük rutin düşüncelerimin dışında düşünürüm.
Bilgileri harmanlamayı da severim. Mesela uygulamalı bilimlerle sosyolojik konuları çarpmayı bölmeyi toplamayı ve çıkartmayı yeni kelime ve kavramlar türetmeyi ve yeni kelimelerin oluşturduğu düşünsel coğrafyada gezinmeyi severim. Yanımda bulunan dostlarımı da alırım bu yeni iklimli coğrafyaya ama sonrasında fark ederim aynı kelimeleri kullansak ta farklı anlamlar yüklediğimizi. Sonrada kendini anlatma çabası. Zor birisiyim ama arkadaşlarım da bir o kadar sabırlı.
Konuyu fazlaca uzattım. Yardımınızı istiyorum aslında. Zorlandığım kelimelerim ve düşünce sistemimde yerli yerine koyamadığım kelimelerim var. Örüntü dünyamda boşluklar oluşuyor. Hemen sorularıma ve kelimelerime geçeyim. Şimdiden teşekkür ederim yardımlarınız için.
Mesela; “Türk” kime denir? Bir Türkmetre yapabilsem. Hangi şeyleri yaptığımda Türk olurum. Neleri yapmazsam Türklükten çıkmış olurum. Ya da kaç ayetlik Müslümanım? Müslümanmetrem olsa ölçebilsem Müslümanlığımı, uzun muyum kısa mıyım bilsem. Hangi ayetler boyumu uzatır hangileri kısaltır. Bir başkası “Vatan” neresidir? Posta kodu kaçtır? Vatana nasıl gidilir? Tabelası var mıdır? Ya da “Vatansever” kimdir? Kime vatansever denir. Vatanseverliğin birimi nedir? Çarpanı yüksek vatanseverlik durumlar nelerdir? Hangi davranışları yaptığımda vatanseverliğim kaç kilo artar? İçine ne oranda sevgisizlik katarsam özelliğini kaybeder. Son kullanma tarihi var mıdır? Bir başka kelimem de iman öznenin önemi yok “İman “nedir? Ağır mıdır? Hafif midir? Benim imanım mı hızlı yoksa sizin imanınız mı? Bıraksak gökyüzüne mi uçar yere mi düşer? Sakal bırakmak imanı arttırır mı? .Sinekkaydı tıraşın iman üzerindeki etkisi nelerdir? Tamam, bu son kelimem “Ahlak” nereden satın alırım. Kullanma kılavuzu var mıdır? Değeri dolar kuruna mı yoksa euroya mı bağlı? Satmak istersem Alıcısı çıkar mı? .Kaybettiğimde kayıp ilanı vermem gerekir mi? Okula kayıt için gerekli belgeler arasında mı? Aslında birkaç kelimem daha var ama fazla sıkmak istemedim sizleri. Haddimi de aşmıyayım. Aklıma gelmişken bir kimsenin haddi nerede başlar nerede biter? Çocuğumun öğretmenini değerlendirirsem, doktorun verdiği ilacı beğenmezsem haddim azalır mı? Haddi aşınca ceza kesiliyor mu? Had aşmada hız sınırı var mı?
Çok mu karıştırmışım? Biliyorum sizin için basit kelime ve sorular bunlar. Fakat yardımcı olursanız sevinirim. Yazarsanız bu konulardaki düşüncelerinizi kelimelerinizi. Bende kendi kelimelerimle birlikte düşünce dünyamı oluşturacağım. Sizin de bir katkınız olmuş belki kilonuz artmış belki de boyunuz uzamış olur Ne dersiniz? Kelimelerim mi karışmış birbirine. Eeee haliyle normal bi durum. Türkiye yaşıyorum. Dinin Kıl ya da başörtüsü, Vatanseverliğin 15.000 TL, Siyasetin Beşiktaş olduğu bir ülke. Sizce de normal değil mi?