Basit Şeyler

110

“Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane parkında,

Ne sen benim farkımdasın nede polis farkımda.”/N. Hikmet

Tatildeyim, televizyon izleme imkânım yok. Ancak sosyal medyayı takip edebiliyorum. Geçtiğimiz günlerde gece vakti twitter’e göz gezdirirken; Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın Tokat’taki heykeline tepeden tırnağa yağlı boya dökülmüş olduğunun resmini gördüm. Twit’i atan kişi Tokat Belediyesine sesleniyor: “Lütfen bu çirkinliği düzeltin”!

Bu hadsizliği yapan ahmağa bir fıkra ile cevap vereyim:

“Kilisenin birine bir karga dadanır, kilisenin kapısının önünde duran içi şarap dolu tas’dan  hergün kana kana şarap içer, giderken de kilisenin HAÇ’ına pisler. Bir gün değil iki gün değil kilisenin papazı kargayı yakalar ve başlar karga ile konuşmaya. Papaz: “Şimdi ben sana ne diyeyim, Müslüman olsan şarap içmezsin, Hıristiyan olsan HAÇ’a pislemezsin peki ama nesin sen” der”.

Hadi Atatürk’e düşmanlığınızı anlıyorum bir yerlerden sinyal alan meczuplar!!! gelen saldırıyor giden saldırıyor, peki ama bir Osmanlı Paşası olan Gazi Osman Paşadan istediğiniz ne? Yeni Osmanlı’cısınız desem değil Türk desem hiç değilsiniz.

O gece gözüme uyku girmedi, sabah’ı zor yaptım, atladım arabaya doğru Tokat.

Tokat meydanı; bunaltıcı sıcaklardan kaçan herkes bulduğu ağaç gölgesi altındaki banklara oturmuş serinlemeğe çalışıyor küme küme. Bende gölgede bir boşluk bulup selam verip oturdum üç beş kişilik gurubun arasına. Kısa bir sohbetten sonra Osman Paşa’nın heykelinin yerini sordum. Herkes birbirinin yüzüne baktı, anladım ki kimse heykel’in yerini bilmiyordu.

Ana caddeden yaya olarak ilerlerken; gözüme Tokat Kültür ve Turizm Müdürlüğünün tabelası ilişti. Girdim içeri tek bir bayan memure masa başında oturuyor, olayı anlattım (Osman Paşa’nın heykelinin üzerine boya döküldüğünü.) Demek o da duymamış, hayretler içinde kaldı. Tokat gibi küçük bir şehirde Kültür ve Turizm müdürlüğü memurunun bile haberi olmamış! (Nasıl olsun ki; en eski ilçelerinden Artova’da gazete bayisi yok, yani anlayacağınız, ilçede gazete satılmıyor ve gazete okunmuyor.) Bayan, Duvardaki şehir haritasından heykelin yerini tarif etti, gittim buldum şükür ki yeniden boyanmış pırıl pırıl parlıyor. O çirkinliği görmediğim için derinden bir oh çektim.

Tarihi Taşhan, olmuş Voyvoda Han!

Buram buram tarih kokan Tokat’ın Taşhan’ında oturup çay içmek ve birazda dinlenmek için yürüdüm. Taşhan’ın insana huzur veren bir havası var her gittiğimde mutlaka uğrarım. 1631 yılında yaptırılmış, büyük bir Osmanlı anıt eseri. Bir süre et ve sebze hali olarak kullanılan han, son yıllarda restore edilmiş. Kuzey-güney konumunda, kesme taş ve tuğladan, dikdörtgen ve iki katlı inşa edilen hanın ortasında büyük bir avlu yer almaktadır ve bu avlu’da irili ufaklı çay bahçeleri var. 32 odası ve bir mescit mahalli bulunan hanın her iki katında avluya bakan revaklar bulunmaktadır.

Ama gelin görün ki işgüzar bir vali geliyor ve buranın adını Voyvoda Hanı olarak değiştiriyor. Hangi akla hizmet ettiğini ve zihniyetini varın siz anlayın gayrı.

Neyse ki Kamu Sen öncülüğünde Taşhan esnafının ve Tokat halkının büyük tepki vermesi üzerine, eski Taşhan tabelası tekrar yerine asılıyor.

İşte güzel memleketimden çirkin manzaralar. Sağlıcakla kalın.