Eğitimde ki Sorunlar Çözülebilecek mi?

118

 

2014-2015 eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir süre kaldı. Bölgemizin eğitimde ki sorunları devam ediyor. Eğitimde ki başarımız ortada. Yeni eğitim yılı ile ilgili de kamuoyunda fazla bir konu gündeme gelmiyor. Aslında yeni eğitim yılıyla ilgili ciddi çalışmalar ve araştırmalar yapılarak sorunun çözüm yollarını tartışmalıyız.

Bu konuda bir çok yazı kaleme aldım. Bundan tam bir yıl önce şimdi Bilim, Teknoloji bakanı olan sayın Fikri Işık Milli Eğitim komisyonu başkanı idi. Bundan tam bir yıl önce sayın Fikri Işık’a hitaben bu köşede yer alan yazımın bir bölümün sizinle paylaşıyorum. Birlikte okuyalım:

FİKRİ IŞIK, EĞİTİM SORUNLARINI ÇÖZMELİDİR

“Gebze bölgesinin en önemli sorunu eğitim. Bugün eğitimde ki başarı oranımız ortada. Türkiye’nin en zengin ili Kocaeli’nin eğitimde ki başarısızlığı üzücüdür. Üstelik TBMM, Eğitim ve Kültür Komisyonu başkanının seçim bölgesi Gebze ve Kocaeli’de sorun olmamalı.

Sayın Fikri Işık’a oy veren, onun milletvekili ve komisyon başkanı olmasında oylarıyla katkıda bulunan Gebze bölgesi eğitimde büyük bir sorun yaşıyor. Bine yakın öğretmen açığı, yüzden fazla derslik açığı, Gebze bölgesinin belini büküyor. Okulların açılmasına iki aylık bir süre var. Sayın Fikri Işık’a buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen eğitimde büyük sorun yaşayan Gebze bölgesinde öğretmen ve derslik açıklarını sona erdirin. Bu konuda çok daha ciddi atılımlar yaparak geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı vekil ve sözleşmeli öğretmenden kurtarın.

Öğrenciler derslik açığı yüzünden sınıflarda büyük sıkıntı çekiyor. Anayasa teminatı altında olan eğitim sorununa köklü çözüm getirerek derslik sıkıntılarını giderin. Bu dönem gazete olarak eğitim konusuna daha çok ağırlık vermek ve zaman zaman da bu köşeden sizlere çağrıda bulunacağız. TBMM Eğitim komisyonu Başkanının seçim bölgesi eğitimde zirve noktalarda olmalı. Ancak durum hiç iç açıcı değil. Eğitimde ki eksiklikler mutlaka giderilmelidir. Kamuoyu önünde sizlere bu açık mektubu yazarak bölgemizin eğitim sorununa çözmenizi istiyoruz. “15 Temmuz 2013

BİR YILDA NE DEĞİŞTİ?

Evet şimdi aradan bir yıl geçti, Fikri bey Bakan oldu. Daha da güçlü bir konumda. Geçtiğimiz yıl yaşanan sorunlar bu yıl yaşanmaz. Buradan eğitim yılının açılışına 2 aya yakın bir süre var. Temennimiz 2 ay içerisinde bölgemizde ki eğitim sorunlarının çözülmesi. Başta Sayın Bakan, milletvekilleri ve sayın Valimiz eğitimin sorunlarının çözümü için özel çaba sarf eder.

EĞİTİM SEMPOZYUMUNDAN NE HABER?

Bundan tam 9 yıl önce Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli 1.Eğitim sempozyumu düzenlenmişti. Sempozyum gerçekten önemli bir çalışmaydı. Sempozyum kitabı elimde. 6-7-8 Haziran 2005 tarihinde düzenlenen ve dönemin Valisi Erdal Ata’nın özel gayretleriyle gerçekleşen sempozyumda çok önemli bilgi ve araştırmalar yer almakta. Ancak bu sempozyumda tartışılan konu ve alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını merak ediyorum. Bu konuda sayın Valimiz Ercan Topaca beyden açıklama yapmasını bekliyorum. Sempozyumla ilgili gazetemizde geniş haber yer aldı. Haberin özetini sizinle paylaşıyorum.

SÖZDE Mİ KALDI?

2005 yılında gerçekleşen ve 3 gün süren eğitim sempozyumunun üstünden 9 yıl geçmesine rağmen sempozyumda yapılması planlan eğitim faaliyetlerinin ne denli amacına ulaştığı hala merak konusu. Eğitim öğretimde eski sistemi geride bırakarak bir çok yeni uygulamaların yapılması sempozyumda gündeme gelmişti. Kocaeli de ki eğitim öğretim kurumlarının fiziksel yapıları ve memur eksikleri gibi büyük önem taşıyan sorunlar; derinlemesine incelenmiş ve akademik personel tarafından sunulan önerilerle çözülmeye çalışılmıştı.

2. EĞİTİM SEMPOZYUMU ŞART MI?

Peki, bütün bu çözüm önerileri hayata geçti ise öğrenciler neden kendi okullarından rehberlik hizmeti almak yerine sosyal örgütlerden rehberlik yardımı alıyorlar. Kendi okullarında verilen rehberlik hizmeti yetersiz mi? Neden asıl yapmak istedikleri meslekler yerine, kendilerine uzak meslekler seçmek zorunda kalıyor? Meslek kursları eğitimlerine  devam edip, halka meslek ve iş imkanı sağlıyorsa halk neden bir meslek edinemediğinden ve işsiz olduğundan dolayı  veryansın ediyor ?  9 yıl önce gerçekleşen sempozyumda konuşulan konular sadece lafta mı kaldı? Günümüz şartları ve imkanları göz önüne alındığı takdirde tekrar kapsamlı bir eğitim sempozyumu yapılmalı mı?