Tübitak’ın Raporu’na Güvenmemiz İçin

102

 

TÜBİTAK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘a ait olduğu iddiasıyla internetten yayımlanan ses kayıtlarının “montaj” olduğunu bildirdi.

Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış‘ın, gazeteci Metehan Demir ile yaptığı iddia edilen görüşmesinin ses kaydına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında TÜBİTAK’ın hazırladığı bilirkişi raporunda da, kaydın “montaj” olduğu yazıldı.

***

Egemen Bağış‘ın tapesinde konuştuğu iddia edilen kişi gazeteci Metehan Demir idi. Kayıtta “Bakara- makaralı” ifadelerle Kur’an’ın ayetleriyle dalga geçen; dindar insanların duygularıyla alay eden “ben her cuma twitter’a google’dan bir ayet sallıyorum” gibi cümleler kullanılmıştı.

Egemen Bağış‘ın montaj olduğunu iddia ettiği tapedeki konuşmaların yayımlanmasının hemen akabinde Hürriyet Gazetesi eski Ankara Temsilcisi Metehan Demir, konuşmayı doğrulamıştı. Kamuoyundan özür dilemiş dahası Hürriyet ve CNN Türk TV’deki görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Merak ediyorum, “kayıtların montaj olduğu ispatlandı” diyen Egemen Bağış, Metehan Demir aleyhine dava açabilecek mi?

***

Başbakan Erdoğan ise kendisi ile oğlu Bilal arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı internete düştüğünün ertesi günü kaydın ‘hem montaj hem dublaj’ olduğu savunmasını yapmıştı. Ancak konuşmalarında “kriptolu telefonumu dinlemişler,” “eşimle, çocuğumla yaptıklarımı verebildiler” ifadelerini de kullanmıştı. Buradan şu sonucu çıkarmıştık: Başbakan’a göre bu konuşmalar olmuş fakat montajlanmıştı.

Başbakan, bunun dışında kendisi ile ilgili olduğu iddia edilen diğer bazı ses kayıtlarını kabul etmişti.

‘Alo Fatih’ olarak bilinen ses kaydında Fatih Saraç ile yaptığı görüşmede Habertürk Televizyonu yayınına yaptığı müdahaleyi doğrulamıştı. ‘Alo Mustafa‘ kaydına da itirazını hatırlamıyorum.

Aynı şekilde, dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yaptığı konuşmada Doğan Grubunun bir davasına müdahale ettiğini, Adalet Bakanı’na “buradan mutlaka bir mahkûmiyet çıkması gerekir” dediği görüşmesini de kabul etmişti.

Erdoğan’ın yalanlamadığı bir diğer ses kaydı da, Koç grubunun aldığı 3 milyar dolarlık MİLGEM ihalesine müdahale ettiği ve ihaleyi iptal ettirerek, yeni bir ihaleyle Metin Kalkavan‘ın şirketine verilmesini sağladığına dair konuşmaydı.

Anlaşılan Başbakan ve kendisini savunanlara göre, yayımlanan ses kayıtları doğru, fakat bir kısmı “montajlı” idi.

*****

TÜBİTAK’TA NELER OLDU?

İki ses kaydının montaj olduğuna dair rapora kadar TÜBİTAK’ta epey değişiklikler oldu.

TÜBİTAK Eski Başkan Yardımcısı, TÜBİTAK BİLGEM Eski Başkanı Hasan Palaz, 26 Mayıs’ta yaptığı açıklamada şu iddialarda bulunmuştu:

“-Son 2 ay içerisinde 250 den fazla mühendis ve bilim insanı kurumdan atıldılar.

Yüzlerce çalışan tasfiye edildi ve uzmanlık alanlarının dışında görevler verilerek savruldu.

-Kurumsal hafızayı temsil eden 90’a yakın üst düzey yönetici görevlerinden el çektirildi.

-Kuruma yıllarını vermiş, tecrübeli ve yetkin 30 üst düzey yönetici gerekçe dahi gösterilmeksizin hukuksuzca kurumdan atıldı.

-Bu süreç içinde yüzlerce çalışan baskı, mobbing ve ayrımcılığa maruz kalmaya devam etmektedir.”

Şimdi, işin teknik ayrıntısı bir tarafa, TÜBİTAK’ta bu kadar tasfiye ve yeni kadro teşkilinden sonra bu raporun açıklanmış olması bile rapora “güvenilirlik” açısından şüphe ile bakılmasına sebep olmakta.

Var olan şüphelerin bertaraf edilmesi Başbakan’ın ve TÜBİTAK’ın saygınlığına gölge düşmesini engeller.

Bence ilk yapması gereken iş, ses kayıtlarının uluslararası güvenilirliği olan iki üç kurumda daha incelettirilmesidir.

Mademki kayıtların montaj olduğuna inanılmakta, farklı kurumlardan teyit alınması, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, Erdoğan’ı da rahatlatacaktır.

Sadece TÜBİTAK raporuyla bu dosya kapatılmaya çalışılırsa şüphelerin ve iddiaların doğruluğuna inananların artmasına sebep olur.

*****

KEŞKE BÜTÜN TAPELER MONTAJ OLSA

Benim gönlümden geçenin ne olduğunu sorarsanız samimi cevabım şu olurdu: Keşke bu ses kayıtlarının hepsinin sahte ve düzmece olduğu ispatlanmış olsa.

Zira demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkesini benimsemiş bir devletim olsun istiyorum.

Dindar görünümleriyle aklımızı ve gönlümüzü çelenlerin, gerçekten imanlı olmalarını ve imanlarının eylemlerinde tezahür etmesini diliyorum.

“Dindarlık görünümü ile ‘dini ahlak’ın apayrı şeyler olduğunu görmek, başkalarına Allah’tan korkmayı öğütleyenlerin, aslında Allah’tan korkmayabileceğini fark etmek” canımı acıtıyor.

İnsanların eskiden olduğu gibi ‘bu adam dindar, o yüzden dürüst adam’ diyebildiği örnekler görmek istiyorum. Özellikle de bizi yönetenlerin “hırsız” diye anılması içimi yakıyor. “Yöneticilerimiz dürüstlüğün sembolüdür” diyebildiğimiz, onlarla gurur duyabildiğimiz bir Türkiye hayal ediyorum.

*****

RAPORDAKİ EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ

TÜBİTAK Raporunda kayıtların ‘heceler birleştirilmek suretiyle elde edildiği’ iddia edilmekte. Birçok uzman “böyle bir teknolojinin dünyada halen mevcut olmadığını” ifade ediyor. Anlam, duygu ve tonlama bütünlüğü ile arka fon seslerinde süreklilik olan böyle bir kaydı oluşturmanın mümkün olmadığı” açıklanıyor.

Böyle bir teknoloji ilk defa Başbakan Erdoğan ile ilgili ses kayıtlarında uygulandı ise olay tarihe bu yönüyle de geçecek demektir.

Bu “tarihi” olayın raporunda “kim tarafından hangi yöntemlerle hazırlandığı, hangi referansların, araçların kullanıldığı” bilgilerinin olmaması ciddi bir eksiklik sayılmakta.

C. Savcılığı veya Mahkeme TÜBİTAK’tan bu eksikliğin giderilmesini ve “detaylı bir analiz raporu sunmasını”, raporun “Biz şu teknikleri kullanarak şu frekansta şöyle bir müdahale tespit ettik” şeklinde netlik taşıması için ek rapor düzenlemesini istemelidir.

 

 

Önceki İçerikİstiklal Marşı
Sonraki İçerikÇok Önemli Açıklama
Avatar photo
Doğum 20.07.1956 BUCAK-BURDUR Eğitim Cumhuriyet İlk Okulu, Bucak Lisesi (Mezuniyet 1973) İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliği (Mezuniyet 1978) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Mezuniyet 1995) Çok sayıda şirket içi ve şirket dışı eğitim programlarına iştirak. (ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, İş İdaresi, Pazarlama, İstatistiksel Proses Kontrol, Kişisel Gelişim, Kişisel İmaj ve diğer konularda onlarca eğitim programı) 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. (2001) 03.03.2010- Serbest Avukat Medeni Hal :Evli ve İki Çocuklu Lisan : İngilizce (İntermedite level) Sosyal Faaliyetler :İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve halen Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubunda korist. 250 mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de, "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada bir köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.