Kitabiyat: Son Şehit Cengiz Akyıldız

105

 

Bilgeoğuz Yayınları – Oğuzhan Cengiz tarafından şehit ülkü eri ‘Cengiz Akyıldız’ın Aziz Hâtırasına Fâtihalarımızla‘ ithafı ile yayınladığı Son Şehit Cengiz Akyıldız isimli kitap, aynı zamanda samîmî bir dua olarak gönüllerden yücelere yükselen bir niyazın ifâdesidir.

Kitabın ilk sayfalarında; Cengiz Akyıldız’ın, geleceğinden haberdarmış gibi, mutlulukla hüzün karışımı bir ifâde ile tebessüm eden fotoğrafıyla başlıyor. Resmin hemen altında, manifesto gibi ve vasiyetnâme türünde dört satır var:
‘Benim cenâzem sessiz olacak, tek dileğim üç hilal ile defnedilmek.  Beni kimse hatırlamasın!
Hatırlamak isteyenler bana oturdukları yerden bir dua (fâtiha) yollasın ama o destanlaşan Ülkücü şehitlerimi kabir başlarında ansınlar. Bu bana yeter.’

Kitapta; Cengiz Akyıldız için Dr. Devlet Bahçeli’nin cenâze töreni sırasında gazetecilere söylediği birkaç cümle, sonraki sayfada Şehidimiz Cengiz Akyıldız’ın Dr. Sinan Beyhan tarafından çizilen karikatürü yer alıyor.

Kitabı yayına hazırlayan Oğuzhan Cengiz, ‘Önsöz‘ başlıkla yazısına, Şehit Akyıldız’ın bir dörtlüğü ile başlıyor:
Cengiz arzu eder yaşamayı
Huzura imanla göçüp gitmeyi
Hak nasip ederse şehit olmayı
Ülküdaşım yürü sen Allah yolunda.

Oğuzhan Cengiz, şehit Akyıldız’ın; ‘…çok kahırlandığı zamanlar olmakla birlikte, hiçbir zaman ümitsizliğe düşmeyen bir dâvâ adamı‘; ‘ileriye, ileriye…’ deyip, ‘hep ümit içerisinde yaşayan bir insan‘ olduğunu, Ülkücülükten geçinenlere çok kızdığını, makam ve çıkar peşinde koşanlara hiçbir zaman yakın durmadığını belirtiyor ve sözlerini şöyle bitiriyor: ‘O bir Yusufiyeli idi.  Öylesine ki adı, ‘Yusufiye’ kelimesi ile özdeşleşmişti. 12 Eylül sonrasında Ülkücü bütün gençler, ‘Yusufiyeli’ olmakla birlikte onlar, ‘Yusufiyeli Erkan’, ‘Yusufiyeli Cemil’  gibi, isim ve sıfatlarıyla anılırken, yalnızca ‘Yusufiyeli’ denildiğinde Cengiz Akyıldız akla gelirdi.’

Aziz şehidimiz; ‘Koyma!’ başlıklı şiirinin altına yerleştirdiği not ile vasiyetini çok önceden yazmıştı:

Sevgili Ülküdaşlarım! Berat kandilinizi kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim. Ayrıca yazılarımı ve şiirlerimi muhafaza ediniz. Biz bu dünyadan göçüp gittiğimizde de gelecek nesillere aktarmanızı ve çalınmamasını siz gardaşlarımdan rica ederim.’

Ülküdaşı Oğuzhan Cengiz, bu vasiyetin yerine getirilmesi maksadıyla büyük bir kadirşinaslık göstererek SON ŞEHİT CENGİZ AKYILDIZ isimli kitabı hazırlayıp O’nu sevenlerin ve tanımak isteyenlerin istifadesine sunmuş.

***

5 bölümden oluşan kitabın ‘Kahpe Kurşun‘ başlıklı ilk bölümünde Cengiz Akyıldız’ın şehit edilmesi olayı fotoğraflar eşliğinde detaylı olarak anlatılıyor:

Cengiz Akyıldız, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan mahallî seçimleri için Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’nin İstanbul’un Esenyurt semtindeki seçim bürosunun açılışı yapılmakta iken, bölücü-provokatör bir güruhun çıkardığı karışıklığı görüntülemeye çalışıyordu. Fotoğraf makinesinin deklanşörüne henüz basmıştı ki provokatörlerden birinin tabancasından çıkan ve kalbine isâbet eden kurşunla şehit olmuştur.

Hakkında söylenenler / yazılanlar başlıklı 2. Bölümde; MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin basın açıklaması ve TBMM MHP Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmanın Cengiz Akyıldız ile ilgili bölümü, MHP Milletvekili Şefkat Çetin’in ‘Temiz Kalabilmiş Tek Parti Olan MHP’ye Sıkılan Kurşun Mânidar‘ başlıklı bildirisi, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz’un açıklaması bulunuyor.

Bu bölümün en hissî, en anlamlı mesajı, Şehidimizin kızı Neslihan Akyıldız’a ait: ‘Lütfen babam için üzülmeyin. Çünkü ben O’nu Allah’a emânet ettim. Bu çirkin dünyadan göç etti, daha güzel bir yerde. Allah, babamı çok seviyordu ki, babamın ömrünü kıstı. Evet, ağlayıp üzülelim ama böyle yapınca babacığım yerinde rahat yatamayacak. Bunun için sâdece rûhuna el Fâtiha diyelim. Babam ölmedi, kalbimizde.’

Eşi Özlem Akyıldız ise; ‘Bir 18 Yıl Daha Hayallerimiz Vardı‘ başlıklı yazısında şehit eşinin kendisine; ‘Sen hayata ve verirsen, hayat sana daha mükemmelini verirmiş. Ben hayata ne verdim bilmiyorum. Bana ummadığım kadar değerli olan seni verdi…’ Dediğini belirtiyor.

Bir başka duygu yüklü yazı ise diğer kızı Aslıhan Akyıldız imzasını taşıyor: ‘Babamla olmak hayatımdaki en büyük güzellikti.’ Diyor.

Diğer sayfalarda; Melih Âşık’ın Milliyet, Ahmet Hakan’ın Hürriyet, Rauf Tamer’in Posta, Orhan Karataş, Neval Kavcar ve İsmail Özdemir’in Ortadoğu, Yener Dönmez’in Yeni Akit, Selcan Taşçı, Yavuz Selim Demirağ, Servet Avcı ve Arslan Tekin’in Yeniçağ gazetesinde yayınlanan makaleleri, Yasi Yanar, Selim Çoraklı, Mesut Kılıçlıoğlu ve Emine Arslan’ın sosyal medyada yer alan yazıları, M. Fetullah Gülen’in gazetede yayınlanan tâziye mesajı, Orhan Kılıçoğlu, Selçuk Düzgün, Murat Gedik, Hilmi Özden, Hasan Karaca, Uğur Tarhan, Prof. Dr. Ayşe İlker, Kadir Durak, Fatih Akkaya, Oğuzhan Cengiz, Murat Kotra, İbrahim Kılınç, Selahattin Ay, Harun Taşkın, Burak Kılıçarslan, Abdullah Kılıç, Gökhan Zor, Burak Keskinkılıç ve Orhan Kilit’in Şehit Ülkücü Akyıldız için kaleme aldıkları ve değişik yayın organlarında yayınlanan yazıları bulunuyor.

3.Bölüm; Son Şehit Cengiz Akyıldız‘ın kaleme aldığı 80 adet seçilmiş makalesine ayrılmış. Makalelerde buram buram millet ve vatan sevgisi, burcu burcu bayrak aşkının terennüm edildiği, fikrî yönü ağır basan bir usta kalem erbabının imbikten süzülmüş üslubuna şâhit oluyoruz.

4. Bölümde cezaevi hâtıraları, 5. Bölümde ise şehidimizin 10 adet seçilmiş şiiri bulunuyor.

13,5 X 21 santim ölçülerinde, 400 sayfalık kitap, 2014 yılı Mayıs ayında yayınlandı.

BİLGEOĞUZ YAYINLARI:

Alemdar Mahallesi Molla Fenarî Sokağı Nu: 35/B Cağaloğlu, İstanbul. Telefon: 0.212-527 33 65

Belgegeçer: 0.212-527 33 64  e-posta: bilgi@bilgeoguz.com.tr www.bilgeoguz.com.tr

CENGİZ AKYILDIZ:

Rize’de 1961 yılında doğdu. Kısa bir süre Bursa’da bulundu. İstanbul’un Fatih İlçesi’ne bağlı Fındıkzâde semtindeki Vatan Lisesi’nden mezun oldu.

Cengiz Akyıldız gerçek hayatı ile değil, 12 Eylül 1980 Askerî Harekâtı’nın işkence-hâneleri olan ve  ‘Yusufiye ‘ veya ‘Taş Medrese ‘ olarak anılan zindanlardaki metâneti, sabrı, asil duruşu ve dâvâsına perçinli irâdesi ile efsâneleşen bir destan kahramanı olarak bilinir. Ülkücü hareketin içerisinde büyük bir mücâdele adamı olarak tanındı ve sevildi.

12 Eylül 1980 yönetiminin peşin yargılarla başlattığı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Ülkücü Kuruluşlar Dâvâsı’nda hapse mahkûm edildi. Cezâsını çektikten sonra çeşitli yayın organlarında çalıştı. 100’den fazla makalesi yayınlandı.

MHP İstanbul İl Yönetimi Basın Danışmanı olarak görevli iken; 17, 18 ve 19 Ocak 2014 günlerinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İstanbul’daki seçim çalışmalarını adım adım tâkip etti ve fotoğrafladı.

30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahallî İdareler Seçimi için, 26 Ocak 2014 Pazar günü, İstanbul’un Esenyurt Semti’ndeki seçim bürosundaydı. MHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı geldiğinde seçim bürosu PKK yandaşları olan taşlı-sopalı ve silahlı kişilerin saldırısına uğradı. Dışarıdaki kavgayı görüntülemek isterken, kalbine isâbet eden kurşun sebebiyle kaldırıldığı hastânede ebedî âleme göçtü. Cenâze namazı büyük bir kalabalığın katılımı ile kılındı.

OĞUZHAN CENGİZ:

Yazar ve yayıncı Oğuzhan Cengiz, Artvin’den gelip İstanbul’da yerleşen bir ailenin evladı olarak 19 Mayıs 1959 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da gördü. Üniversite yıllarında, 12 Eylül 1980 Darbesi öncesi, siyasî mücâdelelerde aktif olarak yer aldı; İstanbul Ülkü Ocakları Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. 1978 yılında girdiği hapisten 1990’da çıktı. Serbest kalınca Sakarya’da Serdivan Anadolu Lisesi’nin kantinini işletti.

Bir süre ticaretle meşgul oldu. Çin Halk Cumhuriyeti’ne iş gezisine çıktı. Çin’den havaî fişek ithaline başladı. İşini ortağına devrettikten sonra, 2002’de, haftalık Türk Haber Gazetesi’ni çıkardı. 25. sayısından itibaren gazetenin genel yayın müdürlüğünü üstlendi. 56. sayıda gazete kapandıktan sonra Bilgeoğuz Yayınları’nı kurdu.Bilgeoğuz Yayınları çatısı altında Fosil ve Bilgecan adlarıyla da kitaplar yayınlamaya başladı.

Hapishanede yazdığı  günlüklerini yayınladı, biyografik çalışmalar yaptı.

Yayınlanmış serleri: Yanıkkale: (2001, ilaveli 7. baskı 2005), Kapıalt: (2004 ilaveli 13. baskı 2005), Sürgündeki Derviş (Özbekistan Erk Partisi lideri Muhammed Salih hakkında, 2005), Bir Yıldız Kaydı (12 Eylül öncesi olaylarında öldürülen kardeşi Erhan Cengiz hakkında, 2005), Teşkilât Ercan (Ülkücü işçi Derneği İstanbul Şube Başkanı Ercan Poyraz hakkında)  Yavuz Selim Demirağ ile, 2006), Okul ve Aile Etkinlikleri Antolojisi (2008), Arşiv Belgelerinde Gün Sazak (20O8), Başkan Recep Haşatlı: (2009)

 

 

 Cengiz AKYILDIZ

Cengiz AKYILDIZ

“>  Oğuzhan CENGİZ

 

 

Oğuzhan CENGİZ

 Son Şehit

Son Şehit

Önceki İçerikSiyasi Gözlükleri Çıkarmamız Gerek
Sonraki İçerikKaza değil Cinayet
Avatar photo
28 Kasım 1938 tarihinde Bafra’da doğdu. İlk ve ortaokulu doğduğu şehirde bitirdikten sonra Ankara Ticaret Lisesi ve Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde okudu. İş hayatına Ankara’da muhasebeci olarak başladı. Ankara ve Karabük’te; muhasebeci, mali müşavir ve profesyonel yönetici olarak devam etti. İstanbul’da, demir ticareti ile meşgul oldu. SSCB’nin dağılmasından sonra Türk Cumhuriyetlerinde sanayi yatırımları gerçekleştirmek üzere çok ortaklı şirket kurdu. Şirketin murahhas azası olarak Azerbaycan’da ve Kırım’da tesis kurup çalıştırdı. 2000 yılında işlerini tasfiye etti. İş hayatı ile birlikte yazı hayatı da devam etti. İlk yazısı 1954 yılında Bafra’da yayımlanmakta olan Bafra Haber Gazetesi’nde başmakale olarak yer aldı. Sonraki yıllarda İlhan Egemen Darendelioğlu’nun Toprak Dergisi’nde, Son Havadis ve Tercüman gazetelerinde yazıları yayımlandı. Türk Ocakları Genel Merkezinin yayımladığı Türk Yurdu dergisinde yazdı. İslâm, Kadın ve Aile, Yörünge, Ufuk, Emelimiz Kırım, Papatya, Tarih ve Düşünce, Yeni Düşünce, Yeni Hafta, Sağduyu, Orkun, Kalgay, Bahçesaray, Türk Dünyâsı Târih ve Kültür, Antalya’da yayımlanan Nevzuhur, Kayseri’de yayımlanan Erciyes ve Yeniden Diriliş, Tokat’ta yayımlanan Kümbet, Kahramanmaraş’ta yayımlanan Alkış dergilerinde, Dünyâ ve Kırım’da yayımlanan Kırım Sadâsı gibi gazetelerde de imzasına rastlanmaktadır. Akra FM radyosunda haftanın olayları üzerine yorumları oldu. 1990 – 2000 yılları arasında (haftada bir gün) Zaman Gazetesi’nde köşe yazıları yazdı. Hâlen; Önce Vatan Gazetesi’nde, yazmaktadır. Oğuz Çetinoğlu; Türk Ocağı, Aydınlar Ocağı, ESKADER / Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmacıları Derneği ve İLESAM / Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sâhipleri Meslek Birliği Üyesidir. Yayımlanmış Kitapları: 1- Kültür Zenginliklerimiz: (2006) 2- Dört ciltte 4.000 sayfalık Kronolojik Tarih Ansiklopedisi: (2008 ve 2012), 3- Tarih Sözlüğü: (2009), 4- Okyanusa Açılan Kapılar / Tefekkür Mayası Röportajlar: (2009). 5- Altaylardan Hira’ya Türk-İslâm Dostluğu: (2012 ve 2013), 6- Bilenlerin Dilinden Irak Türkleri: (2012), 7- Türkler Nasıl ve Niçin Müslüman Oldu: (2013), 8- Türkmennâme / Irak Türkleri Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey: (2013). 9- Türklerin Muhteşem Tarihi: (Nisan 2014 ve Nisan 2015) 10- 115 Soruda Türk İslâm-Âlimi Mâtüridî (Röportaj): 2015) 11- Cihad – Gazi – Şehid: Kasım 2015. 12-Yavuz Bülent Bâkiler Kitabı (2016 Mehmet Şâdi Polat ile birlikte) 13-Her Yönüyle Kâzım Karabekir (2017 Mehmet Şadi Polat ile birlikte) 14-Dil ve Edebiyat Dergisi / İlk 100 Sayı Bibliygorafyası (2017 Mehmet Şâdi Polat ile birlikte) 15-Büyük Türk İslâm Âlimi Serahsî (2018), 16-Âyetler ve Hadisler Rehberliğinde Kutadgu Bilig’den Seçmeler (2018), 17-Edib Ahmet Yüknekî ve Atebetü’l-Hakayık (2018), 18- Büyük Türk İslâm Âlimi Mâtürîdî (2019), 19-Kâşgarlı Mahmud ve Dîvânu Lugati’t-Türk (2019). 20-Duâ / Huzura Açılan Kapılar. (2019) 10-Yesevi Yayıncılık, 12-Yakın Plan Yayınları, 13-Boğaziçi Yayınları, 14-Dil ve Edebiyat Dergisi, diğer kitaplar Bilgeoğuz Yayınları tarafından yayımlanmıştır.