40. Şura ve Fazlalıkları Atarak Anlatmak

85

Antik Roma döneminin ünlü hatibi, devlet adamı, bilgin ve yazarı Cicero, bilindiği gibi kekeme iken ağzına çakıl taşı koyup, denize karşı yüksek sesle konuşarak kekemeliği yenmiş ve dünyanın en ünlü hatiplerinden biri olmayı başarmış bir adam.

Hatip olarak çeşitli yerleşim yerlerinde konuşan Cicero’ya “üstat halkımıza 15 dakika konuşur musunuz?” denerek bir ilçeden davet gelmiş. Ünlü hatip, “15 dakikalık bir konuşma yapacaksam üzerinde en az üç gün çalıştıktan sonra teklifinizi kabul edebilirim. Ancak 3 saat konuşma yapmam istenirse hemen konuşmaya başlayabilirim” cevabını vermiş.

Gerçekten hem kısa konuşmak ve hem de kısa yazmak çok zordur.

Kapsamlı bir araştırma veya düşünme üzerinden elde ettiğimiz bilgi ve sonuçlar bizim için çok kıymetlidir. Bunlardan bir kısmından vazgeçmek, verdiğimiz emeğe ihanet gibi gelir. Kıyamayız bu emeğin boşa gidiyor olmasına.

Cemil Meriç bu hususta müthiş sanat değeri olan eserler yapan bir klasik Fransız mobilyacı ustasını anlatır. Bu usta bir etajer yapmak için bir orman dolusu ağaç üzerinde çalışıp, fazla ve yetersiz bulduklarını atar, en mükemmelin dışındakileri hurdaya çıkarırmış.

Bir de bazılarının en büyük heykeltıraşlardan Michelangelo‘ya, bazılarının da Rodin‘e izafe ettikleri bir sözü hatırlatalım.

Heykeltıraşa  “Bu muhteşem heykelleri nasıl yapıyorsun?” diye soruyorlar. Verdiği cevap şu: “Ben bir şey yapmıyorum. Heykeller taşın içinde var. Ben sadece fazlalıkları atıyorum.”

TV’lerde izlediğimiz tartışmalarda aynı isimlerin her konuda allamelikleri ve uzun konuşmalarında ortaya koydukları “zihinsel geviş getirmeleri” gördükçe, yukarıda bahsettiğim veciz sözleri hatırlamadan edemiyorum.

*****

Aydınlar Ocakları 40. Şurası Adana’da Yapıldı

Bugün Aydınlar Ocaklarının 40. Şurası’nda dinlediklerim, gördüklerim ve sohbetlerimden edindiğim bilgi ve izlenimlerimi özlü bir şekilde yazmak istiyordum.

Ama Kocaeli Aydınlar Ocağı‘ndan 20 kişilik arkadaş grubumuzla katıldığımız Şura’da yazacak ve aktarılacak o kadar çok bilgi ve hatıra birikti ki, bunları çok özetleyerek anlatmak, üç günlük Adana seyahati birikiminin çoğunu atmak demek olacak. Bu hem verdiğimiz emeğe ve hem de daha çok bilgiyi paylaşmak istediğim sizlere de haksızlık gibi geliyor bana.

Daha önce de yazdım. Aydınlar Ocağı adı altında Türkiye çapında faaliyet gösteren Ocaklarımız senede iki defa bir Ocak ev sahipliğinde toplanıyor. Üç günlük bu programlarda, gerçekten konularına vakıf bilim, siyaset, kültür ve devlet adamları ülkemizin ve Türk-İslam dünyasının içinde bulunduğu şartları “Türk Milliyetçiliği” açısından değerlendiriyor.

Hem bir arada olmanın hazzını yaşamaya ve hem de ortak dertleri, çözüm yolları aramak için ürettikleri fikirlerini paylaşmaya çalışıyor.

Bu sene kırkıncısı Adana‘da gerçekleşen ve Ocaklardan 200 kişinin iştirak ettiği Şura çok faydalı ve başarılı oldu.

Suriye Türkmenlerinin lideri, Kırım ve Irak Türklerinin temsilcileri, Azerbaycan ve Kosova Aydınlar Ocakları Başkan ve yöneticileri de dâhil olmak üzere kıymetli katılımcılar o kadar çok önemli konuları aktardılar ki her birinden birer cümle ile bahsetmeye bile yerimiz müsait değil.

Halka açık yapılan panelde konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü‘nün belagati, dinamizmi ve açık sözlülüğüne; MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri‘nin heyecanlı üslubuyla, bilim adamlığını sentezleyen konuşmasına; genel olarak “Tezkereler” ve TBMM’den son geçen tezkere hakkında bilgi veren ve Irak’tan gelen peşmergelerin Suriye’ye Ayn el Arap’a gönderilmesinin son tezkereye göre hukuksuz olduğunu açıklayan Doç. Dr. Şeref İba‘nın anlattıklarından bahsetmemeğe de içim elvermiyor.

Bunların dışında yirmiden fazla seçkin aydının dile getirdiği konuları, birlikte seyahat ettiğimiz ekibimiz içinde olduğu için, başka bir yerden öğrenmemizin mümkün olmadığı hatıralar ve yorumlarından faydalandığımız Marmara İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arslantürk‘ten öğrendiklerimizi paylaşamadığım için üzgünüm. Edindiğimiz bilgilerin izini zaten haftalık yazılarımızda bulacaksınız.

Bu sebeple bütün anlatılanların bir özeti olarak Şura Sonuç Bildirisi‘nden bazı başlıkları sizlerle paylaşmak istiyorum.

*****

Aydınlar Ocakları 40. Şura Sonuç Bildirisi’nden…

öç Alma Mücadelesi: Türk milletinin birlik ve beraberliğini bozup ayrıştırmaya çalışanların, vatanımızın bütünlüğünü parçalamaya kalkanların ve tarihimizin akışını geriye döndürmeye çabalayanların yapmak istedikleri, Atatürk’ten,  Cumhuriyet’ten ve millî devletten rövanş almaktır.

Açılım ve Çözüm Süreci:”Barış ve Kardeşlik Projesi” olarak takdim edilen, fakat aslında ülkemiz için bir yıkım projesi olan  “Açılım ve Çözüm Süreci”nden derhal vazgeçilmelidir. Bu süreç, bizi hızla Sevr şartlarının kabul ettirilip Türkiye Cumhuriyeti’nin tasfiye edileceği bir yola sürüklemektedir.

Anadilde Eğitim: Özerklik, ayrı bayrak, ayrı güvenlik gücü isteyen ve sivil itaatsizlik adı altında devlete baş kaldıran bölücü terör çeteleri ile siyasi ve sivil uzantılarının, “Anadilde eğitim” ve “Kürtçenin ikinci resmi dil olarak kabulü” dayatmaları, bağımsızlık ve egemenlik haklarımıza yapılan bir saldırıdır. Bu sebeple Anayasanın değiştirilemez maddeleri arasındaki “Türk Milletinin resmi dili Türkçedir” maddesi, tartışmaya açılmamalı, egemenlik haklarımız gereği Türkçe yer adlarının değiştirilmesine izin verilmemelidir.

Türk milletine ait olan egemenlik hakkı, kimse ile paylaşılamaz.

 

Irak ve Suriye Türkleri: Irak ve Suriye Türklerinin haklarına sahip çıkılmalı ve sorunlarının çözümüne yardımcı olunmalıdır.  Irak’ın yapısına uygun olarak Türk özerk bölgesi tesis edilmeli ve peşmerge gibi Türklere de savunma gücü kurma hakkı tanınmalıdır. Irak Türkleri için Ovaköy’de sınır kapısı açılarak bir çadırkent kurulmalıdır. Son olaylar dolayısıyla Türkiye’ye sığınan 1.7 milyon Suriyeliye, Türkiye’nin demografik ve ekonomik yapısını bozacak şekilde, çalışma izni verilerek ve vatandaş yapılarak kalıcı unsurlar haline getirilmemeli, şartlar normale döndüğünde ülkelerine geri gönderilmelidirler.

 

KKTC: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, siyasi ve kültürel bir varlık olarak korunmalı, egemenlik haklarına saygı gösterilmeli, Türkiye’nin anlaşmalardan doğan haklarından vazgeçilmemelidir. KKTC üzerindeki politik ve ekonomik yalnızlaştırmanın kaldırılması için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır.

 

Diğer başlıklar olan Anayasa Değişikliği, Ziya Gökalp Müzesi, Dış Politika ve Türk Dünyası, Karabağ ve Ermeni Sorunu, Doğu Karadeniz’de Kirli Oyunlar, Hukuk Devleti, Ekonomik Durum, Eğitimde Kadrolaşma ve Kıyım, İş Cinayetleri, Sağlık ve İlaç Sanayii, Sosyal Problemler, Çevre Katliamları hakkında özetlenen Aydınlar Ocaklarının görüşlerini de ihtiva eden “Şura Sonuç Bildirisini” basınımızla paylaşacağız. İnternet Sitelerimizde de yayımlayacağız.

 

Önceki İçerikBalkanlarda İletişim Ağı
Sonraki İçerikPişman
Avatar photo
Doğum 20.07.1956 BUCAK-BURDUR Eğitim Cumhuriyet İlk Okulu, Bucak Lisesi (Mezuniyet 1973) İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliği (Mezuniyet 1978) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Mezuniyet 1995) Çok sayıda şirket içi ve şirket dışı eğitim programlarına iştirak. (ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, İş İdaresi, Pazarlama, İstatistiksel Proses Kontrol, Kişisel Gelişim, Kişisel İmaj ve diğer konularda onlarca eğitim programı) 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. (2001) 03.03.2010- Serbest Avukat Medeni Hal :Evli ve İki Çocuklu Lisan : İngilizce (İntermedite level) Sosyal Faaliyetler :İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve halen Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubunda korist. 250 mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de, "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada bir köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.