23 Nisan Bayramı’nı çoşkuyla kutladık. TBMM’nin açılışı ve düşmanın Anadolu’dan çıkarılışa giden Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kilometre taşıydı. 23 Nisan Bayramında Bursa’da düzenlenen Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan konulu konferansa konuşmacı olarak katıldım.
Hüseyin Avni Alparslan Kurtuluş Savaşı’nda Haymana’da Sakarya Meydan Muhaberesi cephesinde şehit olmuştu. Bugün mezarı bile bilinmiyor. Önce sizlere 23 Nisan bayramı ve tarih bilinci ardından Hüseyin Avni Alparslan ile ilgili konferans konusunda bilgi vermek istiyorum.
23 NİSAN BAYRAMI VE TARİH BİLİNCİ
Bugün, TBMM’nin açılışının 94. yıldönümü ve aynı zamanda Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun temel taşı. Bugün milletin Ankara’da temsil edildiği Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı tarihi gün. Düşmanın Anadolu’dan atılması ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşuna giden yolun başlangıcı ve en önemli kilometre taşı olan Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı tarih olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını yine coşku içerisinde kutladık.
23 Nisan 1920’den 23 Nisan 2014’e 94 yıllık Türkiye tarihini çok iyi yorumlayıp değerlendirmek gerekiyor. Türkiye devleti bu günlere kolay gelmedi. Bugün Türkiye’de yaşananları anlayabilmek için çok iyi tarih bilincine sahip olmak gerekiyor.
Bugün Düşmanı Anadolu’dan temizleyen Kuva-i Milliye kadrolarının başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile tarihin dönüm noktasıdır.
ÇOCUKLUĞUMDA 23 NİSAN BAYRAMI
Her şeyi bir kenara bırakıp, çocukluk yıllarımızı hatırlayalım. İlkokul sıralarında 23 Nisan bayramını coşku ile kutladığımız yıllara geri gidelim. Aylar öncesinden bayram için yaptığımız hazırlıklar. Bayram sabahı yeni elbiselerimizi giyerek heyecanla geldiğimiz okulumuzda kır çiçekleri ile süslediğimiz sınıflarımızı düşünelim.
Bugün nerelerde olduğunu bilemediğimiz, bazıları çoktan ebedi hayata giden öğretmenlerimiz , acı tatlı bir çok hatıralarımız olan ilk okul arkadaşlarımız, hep birlikte coşku ile kutladığımız 23 Nisan bayramlarını birer anı ve hatıra olarak içimizde yeniden yaşatalım.
HÜSEYİN AVNİ ALPASLAN’A VEFA
Giresun’un tarihi şahsiyetlerin ve Kurtuluş savaşı komutanların Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan Bursa’da düzenlenen etkinlikte anıldı. Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Tirebolu Kültür ve Dayanışma Derneğimizin öncülüğünde Bursa Espiyeliler ve Espiye Seydiköyü-Gümüşdere köyü derneğinin katkılarıyla Hüseyin Avni Alpaslan anısına düzenlenen futbol turnuvasının ödül töreni önceki gece Bursa’nın Osmangazi İlçesi Emek Çok amaçlı Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Sunuculuğunu Boncuk Çukur Derneği Başkanı, Devr-i Alem Programı Bursa Temsilcisi ve Radyocu Yakup Çukur’un yaptığı Programa Giresun’un önde gelen simalarından Vakıf Gayrimenkul İstanbul Bölge Yöneticisi Abdurrahman Tığ, Giresun’a yıllardır sahip çıkan ve gelişmesi için çalışmalar yapan Av. Murat Toker, işadamı, siyasetçi ve dernek başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.
KONFERANS VERDİK
derneklerin daveti üzerine gittiğimiz Bursa Emek Köy’de yaklaşık 200 kişiye Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan’ı anlattık. Slayt eşliğinde Alpaslan’ın hayatını davetlilere aktararak, Tirebolu’da doğan ve Espiye’nin Kurugeriş Köyü’nde yaşayan Hüseyin Avni Alpaslan’ın, Ankara Haymana’da şehit olduğunu açıkladık. Hüseyin Avni Alpaslan’ın torunları olarak bizlere büyük görev düştüğünü ifade ederek büyük komutan anısına futbol turnuvası düzenleyen ve isminin gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir görev yerine getiren dernek başkanlarına teşekkür ettim.
1076 ŞEHİDİN İSİMLERİ AÇIKLANDI
Programda Giresunlu 1076 şehidin isim listesini ilk kez açıkladık. Genel Kurmay kayıtlarına göre Kurtuluş, Balkan, Çanakkale ve diğer savaşlarda şehit düşen 1076 şehidin ilçe ilçe isimlerini salondakilerle paylaşıp, Giresunlu şehitlerin isimlerinin, Giresun adına kurulacak hatıra ormanına dikilecek fidanlıklarda yaşatılması gerektiğini belirterek, dernek başkanlarını bu konuda büyük görev düştüğünü söyledim.
Tirebolu Dernek Başkanı Bülent Akça yaptığı konuşmada, Aslen Tirebolu’lu olan Hüseyin Avni Alpaslan adına 1.sini düzenlediklerin turnuvayla, Giresun’un tarihi değerini ‘Bursalı hemşerilerimize öğretmeye çalıştıklarını belirterek, Şehit binbaşı hakkında bilinmeyen bilgileri aktaran ve gün yüzüne çıkaran Devr-i Alem Program yapımcısı İsmail Kahraman’a teşekkür etti.
Bursa Giresun Dernekler Federasyonu Başkanı Hüseyin Güvendi ise, Giresun’un önemli değerini Bursa’da yaşatmaya ve gelecek kuşaklara aktarmak için çalıştıklarını belirterek, Giresun Federasyonu olarak şehitlerin isminin yaşatılması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını belirterek, bizlere teşekkür etti.